Teh 6 predmetov bo vaš dom naredilo srečnejši

Kako urediti dom, da ne bo le lep, ampak tudi prijeten za bivanje?

Pregovor pravi, da je doma najlepše. To pa ne pomeni, da je vseeno kako boste dom uredili. Sledite spodnjim nasvetom, pa se boste domov vračali še rajši.

1. Sobne rastline

Poleg tega, da v vašem domu izgledajo lepo, je ameriška študija pokazala, da se zaradi rastlin v stanovanju počutimo bolj srečni. Sobne rastline pomagajo tudi pri zmanjšanju stresa. Torej, tecite v cvetličarno!

2. Osebne fotografije

Znanstveniki univerze v Portsmouthu so ugotovili, da opazovanje slik pomirja in pomaga pri odpravi depresije. Razstavite torej fotografije, na katerih boste opazovali čudovite trenutke – zaradi njih se boste nasmehnili in se počutili vesele. Super izbira so starejše fotografije, na primer iz otroštva – te bodo v vas nedvomno vzbudile občutek sreče.

3. Zelene ali rumene stene

Katera barva zidov prevladuje v vašem stanovanju? Znanstveniki z univerze Vrije v Amsterdamu so ugotovili, da med vsemi barvami rumena in zelena povzročajo največji občutek sreče.

4. Pospravljena postelja

Vsem nam je poznan jutranji scenarij: stresno je že samo vstajanje, nato pa še  in hitenje, zato marsikdo izmed nas pozabi na urejanje postelje. Neka raziskava je pokazala, da so ljudje, ki zjutraj pospravijo posteljo srečnejši od tistih, ki tega ne počno. V tej raziskavi (na portalu Hunch.com) je sodelovalo 68.000 ljudi, in izkazalo se je, da si je zjutraj resnično pametno vzeti minutko in pospraviti posteljo.

5. Domači ljubljenčki

Dejstvo, ki smo ga sicer že od nekdaj poznali, je sedaj potrdilo tudi Ameriško psihološko društvo: lastniki domačih živali imajo več samozaupanja in boljše socialne kompetence.

6. Manj je več

Besedno zvezo “manj je več!” sigurno ne slišite prvič. Vsekakor bi jo bilo treba upoštevati, ko opremljate svoj dom. Preveč predmetov v stanovanju (še posebej kič) zvišujejo stopnjo stresnega hormona. Torej, manj kot bo stvari v vašem stanovanju, bolj boste srečni. Razlog: ljudje nered povezujemo z neuspehom.

Foto:Thinkstock