Švedska dieta: zvezdniška muha ali zdrava odločitev?

Dieta po meri manekenke Else Hosk.

Način prehranjevanja, kot se ga poslužujejo mnoge manekenke, ki s svojega jedilnika niso umaknile mesnih in mlečnih izdelkov.

Ne moremo zanikati, da bližje kot smo poletju, več je govora o novih (čudežnih) dietah in vseh najboljših dietnih nasvetov, ki jih že poznamo, a se jih morda še nismo posluževali.

Švedska dieta je trenutno ena najpopularnejših po zaslugi postavne 29-letne manekenke Else Hosk, ki je razkrila, da nanjo prisega tudi sama. Svet se je v hipu navdušil in pograbil smernice določenega švedskega načina prehranjevanja. V nadaljevanju odgovarjamo na najpogostejša vprašanja v zvezi s slavno dieto, ki velja za eno preprostejših in lahko sledljivih, vendar tudi učinkovitih na dolgi rok.

Kaj je švedska dieta in kako prirediti jedilnik v skladu z njenimi smernicami?


Švedska dieta vključuje 3 skupine živil:

1. skupina: živila, ki jih smemo konzumirati
2. skupina: živila, ki jih ne smemo konzumirati oz. prepovedana živila
3. skupina: živila, ki jih lahko konzumiramo le občasno

Švedska dieta v osnovi vključuje veliko sveže in zdravo pripravljene zelenjave ter zelo malo ali popolnoma nič ogljikovih hidratov.

Katera živila lahko jem med švedsko dieto?
Najbolj priporočljiva je zelenjava, ki raste nad zemljo, torej špinača, kumare, avokado, paradižnik, paprika (itd.), vse vrste rib in mesa, arašidi in semena, jajca, mlečni izdelki z manj maščobe oz. low fat mlečni produkti. Pri švedski dieti kavo obvezno zamenjajte z nesladkanim zelenim čajem, za žejo pa pijte le vodo.

Katera živila lahko jem le občasno?
Tudi pri tej dieti si lahko dopustite nekaj sprememb, a le kar se tiče zelenjave. Jedilnik lahko občasno popestrite z zelenjavo, ki raste v zemlji, torej krompir, korenje, pesa (itd.), tu in tam si privoščite temno čokolado z vsaj 70% kakava, enkrat dnevno pa lahko posežete po kosu sadja, ki ne vsebuje veliko sladkorja, torej borovnice, jagode, lubenica, kivi, grenivke…

Katera živila moram popolnoma odstraniti z jedilnika?
Absolutno spadajo med prepovedana živila margarina, rafinirana olja, alkohol, umetna sladila, sladki kosmiči, sadni sokovi, škrob in vse slaščice ter pekovski izdelki.

Au-revoir francoski rogljički, štručke in slastni muffini…