Sledite dieti, a ni želenih rezultatov? To je razlog!

Ko je shujševalna dieta, slaba dieta.

Ko je v igri hujšanje pač ni hitrih in čarobnih receptov, saj sta najboljša osnova za zdravo telesno težo aktiven življenjski slog in dobre prehranjevalne navade. Tokrat razkrivamo najpogostejše napake, ki jih delamo v dobri veri, da bi izgubili še tistih nekaj odvečnih kilogramov, ki pa se kljub striktni dieti ne umaknejo nikamor.
Ali veste, kaj in zakaj jeste?

Večkrat na dan in po malo
Da je uspešnost hujšanja neizogibna, če obroke načrtujete, drži kot pribito. Raje pojejte več majhnih porcij kot manj večjih obrokov. Za boljše porabljanje maščobe je učinkovito hrano razporediti na pet, šest obrokov in ne na standardne tri. Po vsakem obroku se v telesu sprošča hormon inzulin, ki povzroča, da telo shranjuje maščobo. Večji ko je obrok, več inzulina sprošča telo.

Ne preskakujte zajtrka niti večerje
Izpustite zajtrk, ker se vam zdi, da boste na tak način čez dan zaužili manj hrane? Pomislite še enkrat. Če ste več kot štiri ure brez hrane, raven sladkorja v krvi močno upade in verjetneje je, da boste sestradani pojedli (pre)velik obrok, zato je bolje, če boste vmes zdravo prigriznili, na primer sadje, surovo zelenjavo ali nemastni jogurt. Prevelik obrok je energetski presežek. Najslabše je, če preveč pojemo pred spanjem, saj bo tako večina presnove potekala takrat, ko je njena stopnja najnižja.

Vas zagrabi lakota med obroki?
Če med obrokoma začutite volčjo lakoto, morate pretehtati prejšnji obrok. V večini primerov boste ugotovili, da ni imel ustrezne hranilne vrednosti ali pa je vseboval skrite sprožilce inzulina. Najpogostejši so kava, kafeinizirani čaj, gazirane pijače, umetna sladila in celo žvečilni gumi. Razlog se pogosto skriva tudi v tem, da niste popili dovolj vode.

Sladice so vaša šibka točka, a ne se jim odpovedati
Sredi popoldneva je raven krvnega sladkorja pri večini ljudi nizka, zato je popoldanski prigrizek neizogiben. Nekaj krivde se zgodi na račun slabo sestavljenega zajtrka in kosila, zato telesu primanjkuje energije. Ko pride do tega, telo hlepi po preprostih ogljikovih hidratih. Če so vaše sladke želje premočne, prepolovite velikost sladic ali drugih nezdravih živil. Najslabše je, če se jim povsem odpoveste, saj je v kriznih trenutkih prepovedan sadež najslajši, v tem primeru pa kos torte tudi največji.

Veščina počasnega prehranjevanja
Jejte počasi. Vsak grižljaj prežvečite vsaj dvajsetkrat in jejte razumno. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki žvečijo počasneje, porabijo znatno več telesne maščobe. Počasni jedci imajo tudi manj prebavnih težav.

Spravite telo v pogon
Telesna dejavnost v veliki meri izboljšuje posameznikovo sposobnost ohranjanja dosežene telesne teže – doslej se še nobena druga metoda ni izkazala za učinkovitejšo. Večina ljudi, ki imajo težave s težo, poje približno toliko kot tisti, ki jih nimajo, razlika pa se skriva prav v stopnji dejavnosti. Uravnoteženi prehrani zato dodajte še ustrezno telesno aktivnost, ki bo dodatno poskrbela za porabljanje kalorij in kazalec na tehtnici se bo pričel pomikati v levo. Za začetek in motivacijo je priporočljivo veliko hoje, a ne polžje.