Skrivnosti parov, ki ostanejo skupaj dolga leta

5 nasvetov, s katerimi boste ohranili plamen ljubezni pri življenju tudi na dolgi rok.

Biti srečno poročen ali pa ostati v daljši intimni zvezi se zdi danes že pravi blagoslov. Da bi neko razmerje uspelo tudi na daljši rok, je potrebno veliko dela, truda, potrpljenja in neskončnega razumevanja. Nekateri pari po dolgih letih skupnega življenja postanejo bolj prijatelji in vse manj ljubimci, spet drugi se zaradi različnih interesov, natrpanih urnikov in drugih razlogov vse bolj odtujujejo. Strast sčasoma pojenja in pomembne postanejo druge stvari. Kljub temu pa nekaterim uspe zgraditi trden in zadovoljujoč odnos, ki jih napolnjuje s srečo. Tukaj je 5 skrivnosti takšnih parov:

1. Medsebojno spoštovanje

Eden izmed prvih temeljnih pogojev dobre zveze je medsebojno spoštovanje, ki bi moralo biti osnova vsakega partnerstva. Pomembno je sprejeti partnerja takšnega, kot je. Ne skušajte ga spreminjati in mu nenehno govoriti, kaj bi moral in česa ne sme početi, ampak ohranjajte ozračje, v katerem lahko vsak izrazi svoja stališča. Ne pozabite na stvari, zaradi katerih ste se sploh zaljubili v svojega partnerja in zaradi česar se vam je zdel tako privlačen. Čeprav so tudi srečni pari včasih nesrečni zaradi negativnih lastnosti svojih življenjskih sopotnikov, pa pri njih prevladuje občutek, da si njihov partner zasluži spoštovanje in občudovanje.

2. Negovanje skupnih sanj in ciljev

Bodita kreativna, izmenjujta si ideje, želje, načrte in poiščita skupne točke. S tem, ko pomagata drug drugemu, preživita več kvalitetnega časa skupaj in postaneta še bolj povezana. Obstaja veliko načinov za dosego tega cilja. Načrtujta skupaj potovanje, obnovo hiše ali stanovanja, lotita se športa, joge, meditacije … Možnosti za kreativno in kvalitetno preživljanje skupnih trenutkov je nešteto. Pomembno je le, da se pri tem zabavata in uživata v družbi drug drugega.

3. Vzemite si čas samo zase in za stvari, ki so vam pri srcu

Srečni pari spoštujejo in podpirajo sanje svojih partnerjev. Če želite, da iskrice ne pojenjajo, potem dajte svojemu partnerju prostor, da počne stvari, v katerih je dober in so mu v veselje. Vsi imamo prijatelje, hobije, interese ter stvari, ki jih radi počnemo sami in takrat, ko nam to ustreza. V vsakem odnosu je pomembno najti pravo ravnotežje, kar vključuje tudi stvari, ki vas osebno osrečujejo in zaradi katerih boste zadovoljni sami s sabo. Pomembno je, da se znamo pogovarjati s partnerjem tudi o naših aktivnostih izven odnosa. Če smo spoštljivi do partnerjevih potreb in čustev, potem bo prisotno tudi razumevanje do tistih trenutkov, ki jih potrebujemo samo zase. Pari, ki uspejo ohraniti neodvisnost in imeti svoje individualne aktivnosti, si dajo možnosti, da svojega partnerja vedno znova vidijo v novi luči.

4. Naredita seznam stvari, ki jih oba rada počneta skupaj

Dolgčas je lahko največja ovira v dolgotrajni ljubezni, a uspešni pari najdejo načine, da vedno znova poživijo svoj odnos in življenje. Pari, ki čutijo močno fizično in čustveno privlačnost drug do drugega, radi sodelujejo v novih aktivnostih, ki jim prinašajo izziv in osebno rast. Naredita vsak svoj seznam stvari, ki jih rada počneta v življenju, ju potem primerjajta in hitro bosta opazila, da je naslednja razburljiva pustolovščina tik za vogalom! Iz tega lahko potem ustvarita skupen seznam reči, ki bodo zadovoljile oba.

5. Ohranite plamen ljubezni pri življenju

Morda se sliši klišejsko, toda gre za nasvet, ki ga je resnično vredno upoštevati. Brez ljubezni namreč tudi kvalitetnega odnosa ne bo. Pri tem je dobro upoštevati pregovor, ki pravi, da iz majhnega raste veliko. Obstaja nešteto drobnih pozornosti, ki jih lahko vsakodnevno naredimo za našega partnerja. Napišite denimo kratko ljubezensko sporočilce in ga pustite na njegovi/njeni mizi, v torbi ali žepu. To so na videz majhni, a pomembni detajli, na katere z leti prepogosto pozabimo. Pokažite, da vam je mar in da si želite partnerjeve bližine. Nežen dotik, masaža ali pa preprosto držanje za roke – telesni stik ima svojo moč, ki zaneti erotično iskro in povezuje tudi na dolgi rok. Endorfini bodo opravili svoje in znova boste začutili tisto iskro, ki ste jo morda pogrešali.

Foto: Shutterstock