Prva pomoč: Zakaj menstruacija traja dlje časa?

5 razlogov, ki jih morate upoštevati.

Običajno menstruacija traja od tri do pet dni. Če se občasno zgodi, da vaša menstruacija traja dlje, še ni razloga za skrb. Ko pa tri mesece zapored krvavite dlje od tedna dni, morate obiskati ginekologa. Razkrivamo pet vzrokov, ki vam bodo pomagali pri dešifriranju neprijetnih težav.

1. Hormonsko neravnovesje

Imate neredne menstruacije, ki trajajo dlje časa? Vzrok za to je lahko sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), ki povzroča hormonske motnje. Ženske, ki trpijo za sindromom PCOS, imajo v krvi zvišano raven moškega spolnega hormona androgena, kar vodi do težav z menstruacijo.

via GIPHY

2. Zdravila

Vzrok za daljše menstruacije so lahko tudi zdravila za ščitnico, steroidi in psihofarmatiki, ki vplivajo na raven hormonov. Če vaše težave trajajo dlje časa, se morate posvetovati z zdravnikom.

3. Sprememba teže

Ste v zadnjem času pridobili nekaj kilogramov? Sprememba teže lahko podaljša vašo menstruacijo, saj povečana telesna teža vodi do povečane ravni estrogena, ta pa je vzrok za daljše menstruacije.

4. Stres

Stres močno vpliva na menstruacijo. Lahko povzroči zelo dolge menstruacije, njen zaostanek in nerednost. Če ste v stresu, poskrbite za relaksacijo.

via GIPHY

5. Miomi na maternici

Miomi so benigni tumorji na mišičnem tkivu v maternici. Pojavijo se pri mnogih ženskah po 25 letu. Najpogostejša simptoma: močnejše krvavitve in boleče menstruacije. Vsekakor se je v tem primeru dobro posvetovati z ginekologom.

Foto: Pinterest