Prva pomoč proti mačku-te dni jo nujno potrebujemo

Ste na zabavi popili kozarček preveč in se zjutraj zbudili z glavobolom? Da se slednji ne bo pojavil, upoštevajte naše nasvete.

Imeli ste božično zabavo v pisarni, s prijatelji ste šli na večerjo, pa še v klubu je bila nora zabava… Dobro ste jedli, popili kozarček ali dva, morda kakšnega preveč, nato pa se zbudili v nov dan z glavobolom. Da se slednji ne bo pojavil, smo vam pripravili prvo pomoč.

  1. Hrana pred zabavo lahko prepreči mačka

Torej, če veste, da boste pili alkohol, in da bo situacija taka, da boste lahko popili kozarček preveč, nujno pojejte porcijo ogljikovih hidratov. Lahko je v obliki testenin, pice ali burgerjev. Maščoba, ki jo ta hrana vsebuje, bo upočasnila absorpcijo alkohola v kri. Med zabavo pa se brez skrbi lahko pregrešite s prigrizki: slane palčke ali oreški bodo telo preskrbeli s soljo in minerali, ki “izvlečejo” alkohol iz telesa.

via GIPHY

  1. Prste stran od sladkih pijač

Na veliko se ognite pijačam, ki vsebujejo sladkor, saj le ta povzroča glavobol. Namesto likerjev, kuhanega vina, punča ali sladkih koktajlov si privoščite priljubljeni gin tonik ali na primer suha vina in pivo.

  1. Delajte presledke z brezalkoholnimi grenkimi pijačami

Brezalkoholne pijače, ki vsebujejo vermut, artičoko ali pegasti badelj, so odlični stimulatorji jeter, želodca in prebavnega sistema, zato pomagajo pri preprečevanju mačka. Kupite jih lahko v lekarni.

  1. Ne kadite

Če ste strastni kadilci pazite, da ne boste preveč pokadili. Nikotin znižuje raven alkohola v krvi, zato imate občutek, da niti niste pijani. Posledično pijete dalje in morda celo več kot vaše telo prenese – naslednji dan bo maček neizbežen.

via GIPHY

  1. Kozarec alkohola, kozarec vode

Čudežno zdravilo proti mačku je kozarec negazirane vode ob vsakem kozarcu alkoholne pijače. Tako boste telesu povrnili vodne rezerve, saj jo alkohol vleče iz telesa. Še posebej uspešni boste, če boste pred spanjem popili še dodatni kozarec vode.

via GIPHY

  1. Jutro po zabavi: slani zajtrk z vitamini

Prišlo je jutro po zabavi. Kaj najbolje pomaga proti mačku? Sol in vitamini! Kisle kumarice, juha, slane palčke, čips… bodo nadomestili izgubljeno sol, kislina pa pospešuje razgradnjo alkohola. Mačka premagajte tudi s pomočjo skute ali jogurta s sadjem in medom, ki pospešuje razgradnjo alkohola, s sadjem pa boste v telo vnesli vitamin C, ki pomaga pri čiščenju jeter. Alternativa? Bloody Marry – absolutno brez alkohola 😉

  1. Olje poprove mete

Če se tudi po litrih vode borite z mačkom, si čelo namažite s kapljicami poprove mete, nato si nekaj nakapajte še na vrat in sence ter masirajte. To vas bo osvežilo in razbistrilo misli.

  1. Zeliščni aspirin

Zeliščni čaj je na neki način v sorodu z aspirinom. Vsebuje salicin, ki je v zdravilih zadolžen za zdravljenje glavobola. Zato je odlična zamenjava za zdravljenje mačka. Pomagala vam bo tudi kava z limono.

  1. Sveži zrak

Sveži zrak bo oskrbel telo s kisikom. Če se boste počutili dovolj dobro, hojo spremenite v tek. Znojenje in topla prha vam bosta še dodatno pomagala.

via GIPHY

  1. Led na čelo

Močan glavobol je žal del mačka. Ne glede na to, ne posegajte takoj po zdravilih. Namesto lekadola, si na čelo nadenite vrečko ledu ali pa nekaj drugega hladnega.

via GIPHY

Foto: Pinterest