Pari s to razliko v letih so v zvezi najsrečnejši

Kakšne so možnosti za obstoj zveze glede na starostno razliko?

Kakšne so možnosti za obstoj zveze glede na starostno razliko?

Čeprav so številni zvezdniški obrazi, ki so v zvezi z mnogo starejšimi partnerji, dokaz, da leta v ljubezni očitno niso pomembna, pa so mnoge raziskave pokazale drugače. Namreč razlika v letih je eden od stebrov zveze in pokazatelj, ali ima neko razmerje več možnosti za obstoj ali manj. Kakšna je torej idealna razlika v letih za srečno zvezo, ki ima posledično manj možnosti za razpad?

Če je soditi raziskavam, nosijo zveze, kjer imata partnerja 5 let starostne razlike, 18-odstotno možnost za razpad, medtem ko partnerji, ki imajo starostno razliko 15 ali celo več let, 39- in več odstotkov možnosti za konec razmerja. Idealna starostna razlika med partnerjema je potemtakem eno leto oziroma najidealne je, da razlike v letih sploh ni, kajti z razliko v letih verjetnost razpada zveze eksponentno narašča.

Najmanj možnosti za srečno zvezo in največ možnosti za njen razpad imajo tisti pari, kjer je razlika v letih 20 let in več. Če je med njima tolikšna starostna razlika, je zveza praktično obsojena na konec, saj je raziskava pokazala, da se razide 95-odstotkov takšnih partnerjev.

Kje tiči razlog sreče in nesreče v zvezi, ki se jo pogojuje (tudi) s starostno razliko?

Strokovnjaki verjamejo, da je razlog nesoglasij med tistimi partnerji, ki imajo večjo starostno razliko, odstopanje od življenjskih prioritet in vrednot, drugačen pogled na svet, drugačne izkušnje in pričakovanja. Pomembno vlogo pa odigra tudi seks, saj je libido pri ženskah z leti močnejši, pri moških pa usiha. Zanimiv je tudi podatek, da imajo pari, ki zdržijo skupaj več kot dve leti, 40-odstotne možnosti, da ostanejo v zvezi in to ne glede na starost.