Odkrivamo lepote sveta: Skrivnosti Sejšelov

Ogromni želvak Esmeralda živi na Ptičjem otoku – Bird Island

Mati narava je bila do Sejšelov neverjetno radodarna, ko je delila naravne lepote. Rajski otoki Sejšelov se nahajajo v Indijskem oceanu, glavna atrakcija so njihove bele peščene plaže obdane s turkizno vodo, palmami in bujnim skalovjem. Poleg potapljanja, snorkljanja, plavanja in ostalih morskih radosti, lahko na Sejšelih občudujete nekatere redke živalske in rastlinske vrste.

Za vse željne odkrivanja čudovite narave, bo izlet s čolnom na malce oddaljen otok Bird Island, oziroma Ptičji otok, nora izkušnja.

Gre za UNESC-ovo svetovno dediščino, ki nudi dom največji aldabraški želvi na svetu – Esmeraldi. Ne glede na ime, je prekrasna žival želvak. Ime mu je nadela svetovno priznana biologinja Lyall Watson med obiskom lastnika otoka. Ko se jima je med pogovorom približal želvak, se ji je veselo ime zdelo kot ulito za tako mogočno bitje. Poleg tega, so v tistih časih divje živali po spolu ločevali le v raziskovalne namene. Težak je 340 kilogramov in star okoli 170 let.

Vsekakor Esmeralda ni edina želva na tem otoku. Na koralnem grebenu, obdanemu z belimi plažami in turkizno vodo, domuje preko 100.000 aldabraških želv, ki svobodno hodijo naokoli in se nastavljajo fotografskim objektivom obiskovalcev.

Poleg želvic, je otok tudi zavetišče za nekatere najredkejše vrste živali in rastlin na zemlji. Odkrivate jih lahko s potapljanjem, snorklanjem, peš po otoku ali pa kar na zip-linu skozi gozd.

Naslednji otok, kjer domujejo aldabraške želve in je nekoliko bližje od otoka Bird Island, je Curieuse Island, kjer lahko želve božate, se z njimi spoprijateljite ali pa jih hranite z listi. Otok je dosegljiv le s čolnom, na njem ne boste našli ne restavracij niti hotelov. Tu lahko snorklate ali pa se odpravite na pohod okoli tropskega otoka in spoznate ostalo čudovito naravo.

Omeniti moramo še najredkejše drevo na svetu, ki ga boste našli le na glavnem Sejšelskem otoku Mahe. Gre za Medusagyne oziroma Jellyfish tree, ki je ime dobilo zaradi plodov, ki so podobne meduzam. Drevo raste le na Sejšelih, našli ga ne boste nikjer drugje na svetu.

Vsak obiskovalec Sejšelov bo vsekakor videl najslavnejši oreh otoka – Coco de mer – “love nut”– ”ljubezenski oreh”, poznan po svoji seksapilni obliki.

Verjetno že pakirate kovčke in brskate za letalskimi kartami? Odlično! Sejšeli imajo celo leto super pogoje za snorklanje in jadranje. Najboljši čas za sončenje, plavanje, odkrivanje narave in snorklanje je april, maj, oktober in november.

Če boste rajski otok izkoristili za surfanje in windsurfing, se tja odpravite med majem in septembrom. Potapljanje bo optimalno med marcem in majem ter septembrom in novembrom, s tem da najboljšo vidljivost nudita meseca april in oktober. Najboljši čas za plavanje s človeku prijaznimi morskimi psi, pa izkoristite od septembra do novembra. V tem času se boste izognili tudi trumam turistov, saj Sejšeli od obiskovalcev decembra, januarja, julija in avgusta pokajo po šivih.

Foto: Pinterest, BBC Travel