Na ogled filma z vrečko za bruhanje

Surovo je šokantna grozljivka, zaradi katere so v nekaterih kinih gledalcem priskočili na pomoč na izviren način.

Ko so lansko jesen na filmskih festivalih po svetu pričeli predvajati feministično kanibalsko grozljivko Surovo (Grave oz. Raw), je zaradi nazornih prizorov kanibalizma več gledalcev omedlelo in/ali bruhalo, zato so potrebovali zdravniško pomoč. Francoski film, ki so si ga tisti z močnimi želodci lahko ogledali tudi na lanskem ljubljanskem filmskem festivalu (Liffe), so zdaj v zelo omejeni distribuciji pričeli predvajati tudi v ameriških kinematografih, kjer pa so se na šokantne prizore dobro pripravili. Tako denimo v kinu The Nuart Theatre v Los Angelesu, gledalcem pred predvajanjem filma razdelijo vrečke za bruhanje. Vodstvo omenjenega kinematografa pravi, da je bila to dobra poteza, saj so realistični prizori ugrizov in raztrganih udov za številne obiskovalce preprosto preveč brutalni, da bi zdržali …

Prvenec mlade francoske režiserke in scenaristke Julie Ducournau spremlja zgodbo sramežljive 16-letne Justine, ki se vpiše na študij veterine. Kot brucka je podvržena ponižujočim iniciacijam, kot je denimo zaužitje surovih živalskih jeter, kar je za zapriseženo vegetarijanko neznosno. Toda ko Justine meso zaužije, se v njej prebudi sla po krvi in nenadoma si zaželi še več mesa – tudi človeškega.

Film, ki ruši številne tabuje, med ljubitelji grozljivk že dobiva kultni status. Hvalijo ga tudi kritiki, ki pa opozarjajo, da boste med ogledom verjetno res potrebovali vrečko za bruhanje.