Mednarodni dan pice: Recept plus zanimivosti – njaamiii

9. februar je mednarodni dan pice!

Danes obeležujemo mednarodni dan priljubljene italijanske jedi – pizze. Nedvomno si jo bomo privoščili vsi oboževalci. Poleg slastnega recepta, vam razkrivamo še nekaj zanimivosti, za katere verjetno še niste slišali.

1. V Ameriki se vsako sekundo naroči 350 kosov slastne pice.

via GIPHY

2. Povprečni Američan poje 10,5 kilogramov pice na leto.

3. V soboto pojemo največ pic.

via GIPHY

4. Verjetnost, da bo ženska naročila vegi pico, je dvakrat večja, kot da bi jo naročil moški.

via GIPHY

5. Izraz ”pizza” je starejši od 1000 let, prvi znani zapis besede sega v leto 997.

6. 61% ljudi ima raje tanko testo.

Odločitev o tankem ali debelem testu prepuščamo vam, prav tako ali bo vegi ali mesna. Podajamo pa vam Etiketin recept za slastno testo. Ostalo pa, saj veste – privoščite si svojo najljubšo.

Za testo potrebujete (6 oseb):

1. 1 kg bele moke
2. 6 žlic olivnega olja
3. 1 rezano žličko soli
4. 1 kvas
5. 6 dcl mleka
6. ščepec sladkorja

Priprava: Mleko segrejemo. Biti mora toplo, ne vroče! Vanj zdrobimo kvas in dodamo ščepec sladkorja. Pustimo, da naraste. V ločeno posodo stresemo skoraj vso moko, na sredini naredimo vdolbino, vanjo vlijemo olje in dodamo sol. Ko kvas v mleku malo naraste, vse skupaj vlijemo v moko in zmešamo. Postopoma dodajamo še preostanek moke in gnetemo dokler se ne neha lepiti. Možno je, da boste potrebovali še malo moke, s tem ni nič narobe. Ko ste končali, testo pustite v posodi na toplem mestu, pokrijte ga s krpo in počakajte, da naraste. Nato ga razvlecite na naoljenem pekaču in dodajte vam najljubše sestavine.

Pa dober tek 😉

Foto: Pinterest