Zakaj lepe ženske izbirajo manj privlačne moške

Velja tudi obratno, psihologi pa pravijo, da za to obstaja dober razlog.

Sliši se nekoliko plitvo, ampak znanstveniki trdijo, da lepi ljudje namenoma izbirajo manj atraktivne partnerje. Tisti, ki se imajo za lepše so namreč prepričani, da bo njihov manj privlačen partner vložil več napora v zvezo, medtem ko njim to ni potrebno, saj so prepričani, da njihov videz že sam po sebi zadostuje za čvrst odnos.

Psihologi z Univerze v Kentuckyju so med 73 pari med drugim preučevali, kaj je vsak od partnerjev pripravljen storiti za stabilno zvezo. Nekateri so svoje obnašanje prilagodili na način, da so bili do svojih srčnih izbrancev izjemno pozorni – vse z namenom, da njihov partner ne bi izgubil zanimanja za njih in odšel drugam.

Znanstveniki so jih nato prosili, da ocenijo zunanji videz svojih partnerjev. To so potem primerjali z njihovim obnašanjem in s tem, kako močno se trudijo zadržati partnerja. Izkazalo se je, da se manj privlačni posamezniki precej bolj trudijo okrog svojih srčnih izbrancev. Razlog je strah, da jih bodo izgubili, saj so prepričani, da jim bo veliko težje najti novega partnerja.

Poleg tega tisti, ki se imajo za manj privlačne, v primeru, ko naletijo na morebitno »nevarnost« v obliki moškega ali ženske, ki bi bil lahko všečen (všečna) njihovim izbrancem, pošljejo jasen signal, da je to njihov »ulov« in da nimajo tam kaj iskati.

Tako so denimo moški z lepimi ženskami (in obratno) pogosteje na preži pred morebitno konkurenco, saj želijo potencialno »grožnjo« še pravi čas opaziti in »spoditi« stran. Ženske, ki menijo, da so privlačnejše od svojih moških, so priznale, da uživajo v pozornosti, ki jim jo namenjajo njihovi dragi. Prav zaradi tega razloga nekatere med njimi raje izbirajo manj privlačne moške in v isti sapi dodajajo, da nima to nič opraviti z njihovim finančnim stanjem.

Kljub temu je prilagajanje obnašanja izključno glede na zunanji videz nekoga, povsem napačen pristop, svarijo psihologi. Lepota je namreč relativna in je vedno v očeh opazovalca. Vsakršno pretvarjanje, preračunljivost in podcenjevanje partnerja nikakor ne vodi k srečni zvezi.

Foto: Shutterstock