Ko si garaža in delovna soba delita prostor

Ljubljanske Koseze: Sodobno stanovanje polno presenečenj!

Sodobne arhitekturne rešitve so nas že tolikokrat presenetile, da se garaža kot vhod v delovni prostor sploh ne zdi tako neverjetna poteza. Ali pač?

Ste kdaj pomislili, da bi avto parkirali kar pred “ofis”?
No, če ste, je pravzaprav izvedljiva in fukcionalna odločitev, ki sta jo sprejeli lastnici atrijske hiše v Kosezah. Atrijska hiša funkcionalno združuje garažni in delovni prostor.

Gre za nepričakovano srečanje prostorov, ki ustvarja nekonvecionalen interier z netipičnimi arhitekurnimi rešitvami, ki pa niso nelogične. Notranje stene v tem primeru artikulirajo prostor, ki omogoča sožitje na videz dveh nezdružljivih prostorov – garaže, kot parkirno mesto domačega avtomobila in dnevne sobe.
Zidovi, ki so nekoč hišo delili na posamezne sobe, imajo danes drugačno vlogo – prostorov ne omejujejo, temveč le zamejujejo: ponekod segajo od tal do stropa, drugod so nizki, nekatere pa prebadajo okrogle in romboidne odprtine. Tudi vrata niso več zgolj klasična vrata, saj v dotični hiši obstajajo le takšna z drsnimi paneli, oblečenimi v rumenkasto usnje. Prostori v hiši se zato neprestano srečujejo in ustvarjajo nenavadna presenečenja: v pritličju se kuhinja srečuje z glavnim vhodom v hišo, spalnica z ulico in predvrtom, kopalnica in utiliti z vrtom, delovna soba z garažo in bodočo knjižnico. V mansardi se dnevni del srečuje z odprto kopalnico in garderobo, spalnica pa se prosto zaključuje z glasbenim kotičkom.

Hiša za dva v Kosezah spominja na prijetno japonsko hišo, ki poudarja družinsko skupnost in sožitje bivajočih.

Vir: zavodbig.com