Ko gre vse po zlu, se spomnite teh besed

Ko se zdi, da izgubljate tla pod nogami, se je dobro spomniti naslednje navdihujoče zgodbice.

Ko imate občutek, da izgubljate nadzor nad življenjem in vam ne gre prav nič od rok, se spomnite naslednje navdihujoče zgodbice profesorja filozofije…

Profesor je pred skupino študentov filozofije na začetku predavanja na mizo postavil velik steklen kozarec in ga napolnil s teniškimi žogicami. Nato je vprašal študente, ali je kozarec poln. Vsi so se strinjali, da je.

Nato je profesor vzel v roke polno škatlo kamenčkov in jih stresel v kozarec, da so se skotalili v prazen prostor med žogicami. Ponovno je vprašal študente, če je kozarec poln in odgovor je bil pritrdilen.

Potem je v kozarec stresel še škatlo drobnega peska, ki je zapolnil preostanek prostora v kozarcu. Znova je vprašal študente, če je kozarec poln in vsi so mu prikimali.

Na koncu je profesor v kozarec zlil dve skodelici kave, ki je natopila pesek in dejal: »Ta kozarec predstavlja vaše življenje.«

Teniške žogice so pomembne stvari v vašem življenju – družina, otroci, zdravje in vse ostalo, čemur ste strastno predani. To so stvari, zaradi katerih bi bilo vaše življenje izpolnjujoče tudi, če bi vse ostalo propadlo.

Kamenčki predstavljajo prav tako pomembne stvari: služba, hiša, avto,… Pesek predstavlja preostale, majhne stvari.

Če boste kozarec najprej napolnili s peskom, v njem ne bo več prostora za teniške žogice. Podobno je tudi v življenju. Če boste porabili ves čas in energijo za drobnarije, v vašem življenju ne bo več prostora za res pomembne stvari. Bodite pozorni na stvari, ki so ključne za vašo srečo.

Peljite partnerja na zmenek, igrajte se z otroki, bodite mladostno razigrani… Za službena opravila in pospravljanje stanovanja bo vedno čas.

Najprej poskrbite za teniške žogice – stvari, ki so vam resnično pomembne v življenju. Ugotovite svoje prioritete. Vse ostalo je pesek.

Ena od študent je nato vprašala profesorja, kaj predstavlja kava. Profesor se je nasmehnil in dejal: »S kavo želim ponazoriti, da ne glede na to, kako izpolnjujoče se vam zdi vaše življenje, vedno je v njem še dovolj prostora za kavico s prijatelji.«

Foto: @biancacheah