Kako si v decembru ne naberem preveč maščobnih oblog?

Kaj pa, če bi vam rekel, da vseeno lahko zaužijete kakšen kuhanček s kolegicam, si privoščite piškot ob kaminu ali pred televizijo?

Oh, ja veseli december! Praznično vzdušje, čas, ko nismo radi sami, čas katerega radi preživimo v družbi in se grejemo v objemu bližnjih!

Pogreje nas pa tudi kuhanček, vroča čokolada, kakav in seveda nam ne dvigne samo temperature v telesu. Še posebej nam pogreje dušo kakšna potica, babičini topli piškoti ali pa gigantska pojedina ob dobri družbi.

Ja, ja, to so vse te “pregrehe”, ki se nabirajo v zimskem času in nato vsi lovimo zadnji vlak do poletne postave.

Kaj pa, če bi vam rekel da vseeno lahko zaužijete kakšen kuhanček s kolegicam, si privoščite piškot ob kaminu ali pred televizijo? In ob tem celo shujšate kakšen kilogram? Čisto obratno kot smo vajeni.  Si predstavljaš, da čez zimo zgubiš tiste nadležne maščobne obloge, pa čeprav si privoščiš sem ter tja kakšno “pregreho”?

Vse to je možno, če ste pripravljene nekaj naredit za to in predvsem postaviti določena pravila. 

Sam ne verjamem preveč v zdravo in nezdravo hrano… Zakaj pa ne bi bila čokolada zdrava, če me taka malenkost sem ter tja (POZOR: ne vsak dan!) osreči in si posledično znižam stres v telesu? Veliko ljudi kljub temu, da se zdravo prehranjuje ne izgubi teže. Velikokrat jo tudi pridobi. Razlog za tem je energijski višek, ki je bil zaužit s preveliko količino “zdrave prehrane”.

Kot sem rekel prej, potrebno je postaviti neka pravila, da si lahko privoščimo kakšen piškot konec tedna. Če se boš držala teh pravil, boš sigurno za kakšen odvečen kilogram lažja!

9 TRIKOV ZIMSKEGA HUJŠANJA:

1. SAMO RECI “NE!”
“No shit model”, ja mogoče je to tvoj odziv ampak je to enostavno najboljša metoda. A hkrati je najtežje samo obrniti hrbet sladkarijam in obilnim pojedinam, ter reci NE.

2. ZAUŽIJ VEČ BELJAKOVIN
Razlogov je več. Beljakovine nas nasitijo, torej nam zapolnijo željo po apetitu. Hkrati nam ob pravi športni aktivnosti “gradijo mišice”. Telo tudi porablja veliko energije, da sprocesira te beljakovine, kar pomeni, da nam že samo kuri odvečno energijo! In kot zadnje niso kalorijske bombe, kot je naprimer piškot, pri katerem vsi vemo, da se ne konča samo pri enem.

3. PRED OBROKOM SPIJ VODO
Ne samo, da je za zdravo in hitro izgubo maščobe potrebno popiti veliko vode! Voda nam hkrati napolni želodec in se ne moremo prenajesti! PAZI samo, da se ne nacediš tik pred obrokom, vendar kakšne pol ure prej.

4. ZAČNI Z ZELENJAVO
Obrok začni z zelenjavo. Zapolni ti želodec in se posledično ne boš toliko basala s krompirjem 😀

5. UPORABLJAJ MANJŠI KROŽNIK
Če ne gre veliko na krožnik, tudi ne bomo veliko pojedli. Naj pa večino krožnika sestavljata zelenjava in beljakovine!

6. ČE SLADKARIJ NI DOMA, NE BOŠ GREŠIL
Uredi si okolje v katerem živiš, delaš ali preživiš večino časa. Če enostavno nimaš sladkarij doma, se ne moraš zafrknit…

7. DVIGNI DNEVNO AKTIVNOST
Sprehod po mestu, smučanje, sankanje, ne parkirat takoj ob kafiču ali trgovini, ampak se raje malo sprehodi. Poleg tega, kuhaj doma! Hrana ni predelana in dejansko se moraš malo potrudit, da nekaj narediš.

8. ZAČNI TRENIRAT
Tako in tako boš mogla začeti s treningi pred poletjem. Zakaj ne bi kar zdaj in se lahko še dodatno pregrešiš, saj pokuriš zadosti na treningu. Poleg tega bo pot do poletne postave lažja in sigurno hitrejša!

9. SPANEC
Med spanjem se zgodi regeneracija telesa. Kakovosten spanec nas pripravi na naslednji dan, hkrati bolje porablja odvečno energijo skozi dan. Neprespane noči nas vodijo v težke dneve, ko se telo postavi v obrambni sistem in ne porablja optimalno naših primarnih zalog za energijo. Skratka.. Spanec je enako pomemben kot prehrana in gibanje na poti zdravega ter hitrega hujšanja!

Zaključil bom s tem pregovorom!
“Enjoy yourself, but control yourself!”

Vse v življenju je BALANS. Zato uživaj v dobri družbi, hrani, poskrbi zase, bodi zdrava, fit in predvsem preklopi v glavi, da si super!