Kako prihraniti za sanjske počitnice?

Nasveti, ki vam bodo pomagali uresničiti vaš sanjski dopust.

Zagotovo vas je kar nekaj, ki sanjate o prečudovitih počitnicah na rajskem otoku ali nekje v neokrnjeni naravi severnih dežel. Počitnice so pravi oddih za telo in dušo, zato je prav, da si privoščite takšne, ki bodo izpolnile vaše največje želje.
Pa vendar, počitnice znajo biti kar precejšen finančni zalogaj. Kako prihraniti, da si jih boste lahko privoščili?

#1 Naredite plan porabe denarja

Pred vsakim dopustom je vredno narediti okviren plan, koliko vas bodo počitnice stale. Prevozi, hoteli, hrana, spominki, ogled znamenitosti… Vse vzemi v zakup in naredite plan porabe denarja za izbrano lokacijo. Pri sestavljanju plana vam lahko pomaga splet, priporočamo spletno strani Budget Your Trip, kjer lahko primerjate povprečne dnevne stroške za posamezne države in mesta.

#2 Nekaj žrtvujte

Če bo finančni plan vaših sanjskih počitnic presegel vaše okvire, je prvi korak, da žrtvujete eno od svoj želja. Morda poiščite cenejšo nastanitev ali pa dlje časa čakajte na ugodno letalsko karto (tu se da prihraniti ogromno!). Prav zato lahko z manjšimi »rezi« prihranite tudi doma – namesto zabave v klubu, prijateljico povabite na večer ob kozarcu vina doma (hrana in pijača zunaj sta mnogo dražja kot če ju pripravite doma).

#3 Prodajte stvari, ki jih ne potrebujete

Precej enostaven in celo osvobajajoč način, kako do dodatnega denarja za počitnice, je, da enostavno kakšno stvar prodate. Osredotočite se na stvari, ki vam ne pomenijo veliko in jih dejansko ne uporabljate.

#4 Uporabljajte tedensko pravilo

Sprehajate se v trgovini in zagledate plašč, ki vam je resnično všeč. Namesto, da ga kupite takoj, raje počakajte nekaj dni in dobro premislite, ali ga res potrebujete. Tedensko pravilo čakanja je eden od načinov, kako prihraniti. Končni scenarij ima tri razplete: 1) plašča enostavni ni več v ponudbi (kar je lahko dobro ali slabo), 2) ugotovite, da plašča ne potrebujete, 3) ugotovite, da bi vam plašč resnično prišel prav in je tako dobra naložba. Poskusite se torej izogniti kompulzivnim nakupom.