Kako pomemben je stik med mamo in otrokom?

Raziskovalci so prišli celo do ugotovitev, da je emocionalni stik v veliki meri odgovoren za razvoj otroških možganov, predvsem desne hemisfere.

Ljudje smo socialna bitja, potrebujemo bližino, dotik in ljubezen. Nekatere raziskave dokazujejo, da čustvena bližina celo ugodno vpliva na naše zdravje. Toda to še ni vse, moč nebesednega stika presega vse to, sploh ko gre za odnos med mamo in otrokom. Če poenostavimo, raziskovalci so prišli do ugotovitev, da je emocionalni stik, (v prvih letih življenja), v veliki meri odgovoren tudi za razvoj otroških možganov, predvsem desne hemisfere.

Desna polovica možganov je tista, ki otroka aktivira – kako poiskati stik z mamo. Na podlagi odnosa mame in otroka pa se kasneje razvija sposobnost “regulacije” čustev, ki otroka usmerjajo v način vedenja (npr. naj se približa ali oddalji, kako naj poišče stik, h komu naj gre, kje je varno in kje nevarno,…). V odnosu med mamo in otrokom torej nastajajo nove vezi med možganskimi celicami, ki so ključnega pomena za razumevanje in prepoznavanje čustev.

Kako pomemben je stik med mamo in otrokom, nam nakazuje tudi primer – kako se otroci učijo govora. Leva polovica možganov je razumska, pomaga otroku, da razume besede in jih tudi prepozna. Nakar je desna polovica možganov tista, ki skrbi za motorični del govora. Če torej otrok ob stiku z mamo čuti čustveno varnost, mu le ta omogoča, da ne samo razume govor mame, temveč preko desne polovice možganov tudi spregovori.

Čustvena varnost je torej osnova, da lahko gradimo in rastemo. Besede sicer povedo veliko,  toda včasih manj kot nek dotik in nebesedni stik.