Kako po nepotrebnem kompliciramo lastno življenje

Če ne bi počeli naslednjih stvari, bi bilo naše življenje v trenutku lepše.

Za srečo v življenju v resnici ne potrebujemo veliko. In ker smo ljudje pogosto sami sebi največji sovražnik, je včasih dovolj že to, da prenehamo po nepotrebnem komplicirati lastna življenja z naslednjimi stvarmi …

Dejanjem pripisujemo napačen namen

V križišču nekdo izsili prednost. Partner ne odgovori na sms. Prijateljica je šla ven z nekom drugim. V vsakdanjem življenju lahko najdemo nešteto razlogov za užaljenost. Toda kaj je bil pravi razlog naše slabe volje? To, da smo sicer povsem »neškodljivim« dogodkom pripisali napačen (negativen) namen in tako po nepotrebnem iz muhe naredili slona. Srečni ljudje ne jemljejo vsega osebno in ne pripisujejo slabih namenov dejanjem, ki so jih drugi morda storili povsem nehote.

Živimo v prepričanju, da smo središče sveta

Živeti v prepričanju, da bi se moral ves svet vrteti okoli nas in da bi morali vsi igrati po naših notah, je zmotno in nam povzroča nemalo nepotrebnih preglavic v vsakdanjem življenju. Zato je dobro spoznati, da v tem namišljenem filmu, v katerem mislimo, da igramo glavno vlogo, nastopajo tudi drugi igralci, ki pa ne igrajo vedno po našem scenariju.

Vedno najprej pomislimo na najhujše

Vneto grlo in že pomislimo, da smo zboleli za rakom. Rahel stisk v prsih in že čakamo, da nas bo zadela kap. Kolikokrat ste v življenju ob sicer povsem banalnih dogodkih, najprej pomislili na najhujši možen scenarij? Negativnost rodi samo še več negativnosti, to pa je pot, ki zagotovo pelje stran od srečnega življenja.

Imamo nerealna pričakovanja

V življenju je dobro imeti sanje, toda biti realen je še boljše. Kolikokrat smo bili razočarani nad starši, prijatelji, partnerji, ker niso imeli te nadnaravne sposobnosti, da bi lahko brali naše misli? Nihče ni popoln, zato je nesmiselno pričakovati, da bo nekdo poznal in razumel vsa naša razmišljanja, potrebe in pričakovanja ter vedno deloval v skladu z našimi željami. Zmanjšati pričakovanja pomeni povečati srečo.

Ne upamo tvegati

Kolikokrat ste v življenju že izpustili iz rok dobro priložnost samo zato, ker vas je bilo strah sprejeti določeno odločitev? Živeti pogumno pomeni tvegati razumno.

Nenehno se primerjamo z drugimi

Primerjanje je tat veselja. Ko na družbenih omrežjih primerjamo svoje življenje z navidezno glamuroznim življenjski stilom nekoga drugega, nas to lahko spravi v depresijo. Primerjanje z drugimi nima smisla, ker bo vedno nekdo lepši, pametnejši in bogatejši od nas. Bolje je biti hvaležen za stvari, ki jih že imamo.

Ne znamo/zmoremo pustiti preteklosti za sabo

Propadlo razmerje, smrt bližnje osebe, napačna odločitev, zaradi katere se še vedno tolčemo po glavi… Edina stalnica v življenju je sprememba in ker časovni stroj ne obstaja, je odpuščanje edini način, da se pomirimo s preteklostjo in naredimo korak naprej. Brez odpuščanja preprosto ne moremo najti notranjega miru in resnične sreče v življenju.

Foto: @biancamaycheah