1501766741.8dd5717.08654dba1edc40a1bf2defef22225b01

Kako in zakaj uporabljati savno?

Ko pomislimo na savno, pomislimo na sproščanje.

Sproščanje v savni je za marsikoga najboljši del počitnic, obiska wellnessa ali vadbe. Ne glede na to ali se v savno odpravite tedensko ali pa le enkrat letno, ima na vaše zdravje blagodejen učinek. Poleg sproščanja in zmanjševanja stresa, blaži bolečine in otekline na telesu, čisti kožo, pospešuje izločanje strupov iz telesa ter preganja prehlad. Ker se v savno praviloma odpravimo v hladnejšem delu leta, podajamo nekaj koristnih nasvetov za pravilno uporabo.
… Vsaj dve uri pred vstopom v savno ne jejte ničesar.

… Pred, med in takoj po uporabi savne ne uživajte alkohola.

… V savno vstopajte goli ali zaviti v brisačo, s seboj lahko vzamete tudi brisačo za brisanje potu.

… Pred vstopom v savno se oprhajte, da s tem očistite kožo, kar olajša potenje, nato se dobro obrišite, saj se suho telo boljše poti.

… Med samo uporabo savne poslušajte svoje telo. V njej ostanite največ 15 minut. Če začutite omotico ali začnete težko dihati, savno takoj zapustite.

… Po vsaki uporabi savne se stuširajte s hladno vodo in pijte veliko vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.Ne glede na pozitivne učinke, ki jih uporaba savne nudi, pa le ta ni primerna za vsakogar. V kolikor imate hujše bolezni srca in ožilja, previsok ali prenizek krvni tlak, epilepsijo, gripo, tuberkulozo, pljučnico, visoko telesno temperaturo ali raka, se savni izogibajte.

Foto: Instagram