Kaj moramo jesti, da bomo srečnejši?

Poleg pice in čokolade ...

Nobena skrivnost ni, da nas hrana osrečuje – še zlasti pica in vse, kar vsebuje čokolado. A če pustimo šalo ob strani in pogledamo znanstvene raziskave, hitro spoznamo, da obstajajo živila, ki v resnici pomembno vplivajo na naše dobro počutje. Povedano drugače – pot do sreče in notranjega miru vodi tudi skozi želodec. Naslednjih pet živil bo zagotovo pregnalo slabo voljo stran:

1. Divji losos

Losos vsebuje 11 najpomembnejših vitaminov in mineralov, ki so povezani z dobrim počutjem. Zaradi vsebnosti omega 3 maščobnih kislin, vitamina B12 in magnezija, svež losos pomaga odgnati depresijo, izboljšuje koncentracijo in pomirja. A pozor: pomembno je, da uživamo le divjega in ne gojenega lososa, saj slednji vsebuje veliko preveč težkih kovin.

2. Lubenica

Lubenice vsebujejo likopen, ki je eden najmočnejših antioksidantov. Poleg tega, da daje lubenici značilno rdečo barvo in deluje proti staranju kože ter gubam, likopen vpliva tudi na dvig razpoloženja. Bonus: lubenice so okusne, nizkokalorične in zato dobrodošle pri vsaki dieti.

3. Jalapeno paprika

Te pekoče paprike vsebujejo alkaloid kapsaicin. Ko ga zaužijemo naše telo začne sproščati endorfine, hormone sreče, ki delujejo podobno kot opiati, kar pomeni, da je dobra volja zagotovljena. Kapsaicin poleg tega ščiti možgane in preprečuje nastanek raka.

4. Buča butternut

Maslena ali butternut buča vsebuje snov betain, ki v telesu spodbudi proizvodnjo SAMe, derivata naravne aminokisline, ki se nahaja v celicah in deluje kot naravni antidepresiv.

5. Česen

Česen ni le naravni antibiotik, ampak vsebuje tudi mineral krom, ki ga pogovorno imenujejo tudi “naravni Prozac”. Krom uravnava raven serotonina, hormona sreče v telesu, brez katerega ni veselja, evforije in volje do življenja. Zato se kmalu po zaužitja obroka s česnom, počutimo umirjeno in sproščeno.