Hladna testeninska solata s tuno

Odlično poletno kosilo, malica ali izvrstna priloga.

Bi nekaj dobrega, a nimate časa kuhati in pripravljati obroka cel popoldan? Bi nekaj okusnega, a ne bi radi pretiravali s sestavinami? Bi nekaj, kar je preprosto, hitro, božansko in idealno za vroče poletne dni?

Testeninska solata s tuno že sama po sebi diši po poletnih dobrotah, ki si jih lahko privoščite za kosilo ali malico, odlično pa se obnese tudi v vlogi hladne priloge. Je sila preprosta in ne zahteva posebnih kuharskih znanj, priredite pa jo lahko po svojih željah in okusu. Obljubimo, da se bo, ko jo boste poskusili prvič, na vašem jedilniku pojavila vsak teden.

Sestavine (za 4 osebe):

500 g testenin (priporočamo ”Fussili” oz. svedre)
1 zelena paprika
1 rdeča paprika
1 rdeča čebula
prb. 400 g tune iz konzerve
140 g koruze iz konzerve
4 žlice vloženih kaper
malo olivnega olja
majoneza (dodajte po okusu)
1 lonček kisle smetane
sol in poper

Po želji dodajte še: trdo kuhano jajce, mlada čebula, redkvica, rukola, feferon, sveža kumara, vložene kumarice, feta sir, olive…

Priprava:

Testenine skuhajte po navodilih proizvajalca in bodite pozorni, da vodo predhodno osolite.

Medtem, ko se testenine kuhajo, narežite zelenjavo na manjše koščke oz. rezine.

Ko so testenine skuhane, jih odcedite, počakajte nekaj minut, da se ohladijo ter jih na hitro oplaknite s hladno vodo in po potrebi ponovno odcedite.

V pripravljene testenine vmešajte kislo smetano, majonezo in olje, premešajte in dodajte tuno ter vse preostale zelenjavne sestavine.

Hladno testeninsko solato postrezite v veliki stekleni ali keramični posodi, lahko pa jo kot samostojno jed servirate tudi v skodelicah ali na krožnikih.

Vir: domacica.hr