Eko hiša na obrobju Murske Sobote

Dom iz okolju prijaznih materialov, ki združuje najboljše iz preteklosti in sedanjosti.

Na prvi pogled skromna pritlična hiša s štirikapno streho na robu Murske Sobote skriva v svoji notranjosti številna presenečenja. Grajena je na okolju prijazen način, iz materialov, ki so v Prekmurju prisotni že od nekdaj. Stene in ravna streha imajo konstrukcijo iz lesenih panelov, polnjenih s slamnatimi balami. Zidovi in strop so obloženi s trstiko ter obdani z ilovnatim ometom.

Naravni materiali in okolju prijazna gradnja narekujejo tudi videz notranjosti hiše. V osrednjem prostoru se nahajata dnevna soba in sodobna kuhinja. Odprt dnevni prostor ima večje steklene površine, ki omogočajo neposredno povezavo z vrtom. Stene so v dnevnem prostoru v odtenku gline, medtem ko so tla v naravni barvi dekorativnega betona in so v primerjavi z ostalimi površinami veliko bolj svetla.

Notranjost krasijo številni stari kosi opreme, ki sta jim lastnika vdahnila novo življenje. Stara kredenca, umivalnik v sanitarijah iz loparja za peko kruha in starinskega lonca ter kovano držalo za izdelavo metel, ki služi kot kljuka na vhodnih vratih, spominjajo na davne čase. Uporabni stari predmeti se lepo dopolnjujejo s sodobnimi elementi in poskrbijo za dodatno mehkobo interjerja.

V dnevnem prostoru izstopa tudi zanimiv kamin finskega dizajna, ki spominja na vesoljsko kapsulo.

Vsekakor hiša, ki združuje najboljše iz preteklosti in sedanjosti.

Foto: arh24.si