Dieta: Triki, ki pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov

Zanimiva, ampak učinkovita pravila za hujšanje.

Če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, ki so se nabrali v času praznikov, morate biti predvsem vztrajni in disciplinirani. Eden izmed nasvetov, ki ste ga sigurno že slišali je, da pred vsakim obrokom popijte kozarec vode, zvečer pa se izogibajte ogljikovim hidratom in prigrizkom. Vsekakor se je teh nasvetov dobro spomniti, ampak jih že poznamo. Obstaja pa še nekaj trikov, ki jih je vredno upoštevati.

Za predjed pojejte juho

Na ta način boste v telo vnesli 20 odstotkov manj kalorij.

Ko vas napade lakota, pomislite na hrano, ki ste jo nazadnje pojedli

Ko začutite lakoto, si vizualizirajte zadnji obrok. Namesto polne skodelice čipsa, boste pojedli le par krhljev.

Hrano sortirajte po barvah

Raziskava Univerze Cornell je dokazala, da je lakota manjša, če je kontrast med krožnikom in barvami hrane močan. Udeleženci na raziskavi, ki so jedli testenine s paradižnikovo omako iz belega krožnika, so pojedli 22 odstotkov manj, kot tisti, ki so jih jedli iz rdečega krožnika.

Vonjajte jed

Ne jemo le z očmi, temveč tudi z nosom. Močnejši kot je vonj jedi, manj bomo pojedli. Udeleženci v raziskavi, ki so jedli aromatizirano sladico, so je pojedli od pet do deset odstotkov manj.

Spremljajte koliko ste pojedli

V neki raziskavi so udeleženci jedli piščančja krila. Ugotovljeno je bilo, da je skupina, ki je dobila piščanca s kostmi, pojedla manj, od skupine, kateri so postregli izkoščičenega piščanca. Prva skupina je spremljala količino pojedene hrane preko ostanka kosti na krožniku in tako prej ugotovila, da so siti. Enako med drugim velja za škampe, rake, pistacije in pico, če ne zaužijemo roba.

Foto: Pinterest, Thinkstock