Čudovito, a čudno mesto, kjer so čevlji s peto prepovedani

Brez salonarjev, prosim.

Ameriško pravljično mesto, kjer je prepovedano nositi čevlje z visoko peto.

Vožnja do misijona Carmel (Carmel by the Sea), ki slovi po peščenem zidovju, mavrskih stolpih in izjemno lego med morjem in hribi, vodi po čudoviti cesti s pogledom na Pacifik, gore in mesta ob morju.

Carmel-by-the-Sea ali Carmel ob morju je romantična destinacija znana po spektakularni peščeni plaži. Očarljivo obmorsko letovišče privablja obiskovalce z značilnim vaškim ambientom. V okolici, ki je občutno oddaljena od kaotičnega sveta, so ulice obdane z bogatimi drevoredi, duša mesta pa so idilične viktorijanske zgradbe. Skriti prehodi in tiha dvorišča dodajo mestu posebno čarobnost, ki spominja na prastare bajke, ne manjka pa niti zanimivh obrtniških butikov, razkošnih restavracij, kar 100 umetnostnih galerij in mirnih kavarnic. Carmel ob morju je tudi odlično izhodišče za raziskovanje bližnjega Montereyja, ki je oddaljen le štire milje od obmorskega mesteca.

Carmel ob morju, kjer so jutranje meglice, ki se zavlečejo v pozno dopoldne vsakdanja stalnica, je bilo priljubljeno mesto nemškega impresionističnega slikarja Williama Frederica Ritschela, ki je v svoja dela preslikal omenjene naravne lepote in goste meglene valove. Zaradi svoje izjemne nadarjenosti je prav on izstopal po kakovosti nad vsemi severnimi impresionisti v Kaliforniji.

Nepredstavljivo posebnost tega izjemnega ameriškega mesta predstavlja zakon o določeni stopnji in jakosti mestne razsvetljave, saj se domačini zavzemajo, da mesto tudi ponoči obdrži svojo naravno spokojnost. Pravtako je nemogoče zaslediti opozorilne utripajoče oznake, dovoljenja za gradnjo visokih objektov ne more pridobiti nihče, hišne številke pa sploh ne obstajajo. Prebivalci mesta si zvečer pot razsvetljujejo z baterijskimi svetilkami, odgovor za smer pa se glasi vedno nekako takole: ”na vogalu” ali ”med x in Y ulico”.

Eden najbolj nenavadnih ukrepov, ki se v ZDA ne pojavlja nikjer drugje kot le tukaj, pa je zagotovo prepoved nošenja obutve s peto višjo od 5 cm.