Čas je za degustacijo vin

In kako se je lotiti kot laik na tem področju?

Nahajamo se v času trgatev, ko po grlu rada steče vinska kapljica. Na sadove letošnjega pridelka bo sicer potrebno počakati še nekaj tednov, a prav je, da se na okušanje vin ustrezno pripravimo. Strastni vinski poznavalci so si namreč enotni, da vino nikakor ni le alkoholna pijača, pač pa napitek bogov, zato mu je potrebno nameniti temu primerno spoštovanje, se posvetiti žlahtni kapljici in pokušnjo pretvoriti v nepozabno doživetje.

Profesionalno degustiranje vin sicer velja za pravo umetnost, za katero stoji veliko izkušenj in znanja, a tudi sicer so degustacije vin v vinskih kleteh odlične priložnosti za spoznavanje vin, njihove večplastnosti in karakterjev, ki se odražajo v pestrosti okusov. Kot za vsak dogodek, s katerim se ne srečujemo sleherni dan, pa se je tudi za degustacijo vin pomembno poznati nekaj pravil okušanja.

Primerno ozračje v prostoru je ključnega pomena

Pri profesionalnem degustiranju vin je nadvse pomembno, da je prostor ocenjevanja vin dobro osvetljen, prezračen, brez vonjev, hrupa, segret na temperaturo med 18 in 24°C. Pri ljubiteljskem degustiranju tako strogi pogoji sicer niso potrebni, a pomembno se je zavedati, da pri degustiranju vin sodelujejo vsa čutila in je potrebno upoštevati tudi te dejavnike.

Parfum pustite doma

Vonj ima na okušanje hrane pomemben vpliv, zato lahko na okus vina vpliva tudi parfum, s katerim ste se odišavili. Da boste resnično okusili vina, za to priložnost ne uporabljajte dišav. Hvaležni vam bodo tudi ostali gostje na degustaciji.

Pomembna je prava izbira kozarca

Debelina stekla, velikost in oblika kozarca … vse to so dejavniki, ki vplivajo na pravilno okušanje in zaznavanje vina. Ker vino, čim ga vlijemo v kozarec, spremeni vonj in okus, na to spremembo najbolje vpliva prava izbira kozarca. Prava oblika kozarca bo namreč vinu dovolila, da se ta razbohoti v vsej svoji veličini. Še en trik, ki dovoli vinu, da razvije pravo aromo, je, da kozarec, ko je ta napolnjen do polovice, primete za pecelj, ga dvakrat zavrtite, da vino omoči steno kozarca skoraj do roba. Na ta način se sprosti največ eteričnih olj, ki so pomembni za pravo zaznavo vonja.

Uporabljajte vse čute

Med degustacijo vin bodite pozorni na vse malenkosti – ne le na že omenjen vonj, pomembno je, kako izgleda vino, ko teče v kozarec in kakšen je zvok ob tem ter kakšne barve in bistrosti je vino. Pri degustaciji si dovolite uživati in razvajajte vse čute. Priporočamo tudi, da se je udeležite v dobri družbi. Ena izmed priložnosti za okušanje vrhunskih vin je obisk ene izmed najbolj modernih vinskih kleti v Evropi – Vinske kleti Zlati grič, v osrčju Škalc, sredi vinogradov. Tam vam bodo z veseljem razkazali klet sodobne arhitekture in ponudili vina, s katerimi boste razvajali sebe in svoje najbližje. Več informacij prejmete na: turizem@zlati-gric.si.

Pijte tudi vodo

Med degustacijo spijte dovolj vode. Večina poznavalcev priporoča, da na vsak kozarec vina spijete dva kozarca vode. S tem boste poskrbeli za dehidracijo, hkrati pa boste bolje okusili različna vina.

www.zlati-gric.si