7 nakupovalnih zapovedi: Kako se izogniti zgrešenim modnim nakupom?

Nakupovanja se je potrebno lotiti z večjim razmislekom.

Smo v dobi hitre mode, ki je dosegljiva na vsakem koraku in vsakomur, kar pa je s seboj privedlo še več onesnaževanja, saj na leto zavržemo na tone oblačil. O tem moramo razmišljati in se predvsem potruditi že v prvem koraku – nakupovanju. Nakupovanja se je torej potrebno lotevati z večjim razmislekom. Kaj storiti, da se nam v prihodnje zgrešeni nakupi ne bi več dogajali?

Ne kupujte trendi kosov, ki vam v bistvu niti niso všeč

Ko na družbenih omrežjih ali modnih portalih zasledite modne kose, ki so trenutno popularni, se vam mogoče lahko zazdi, da to res potrebujete, ne glede na to, ali so vam tudi dejansko všeč. Izberite le tiste modne kose, ob katerih vam poskoči srček in ne ego, ki misli na morebitne všečke modnih navdušencev.

Izogibajte se impulzivnim nakupom

Je na kakšnem kosu oblačil v vaši omari še vedno pritrjen listek iz trgovine, na katerem so napisani cena, številka in sestava? Zgrešeni nakupi – ali vsaj tisti, ki se zdijo zgrešeni na prvi pogled – nam znajo iti pošteno na živce. Spominjajo nas na to, da smo zapravili dragoceni in težko prisluženi denar za nekaj, kar nam sploh ne služi, to pa je podobno, kot da bi denar vrgli skozi okno. Kaj ne bi bilo bolje, da bi bil ta denar v prihodnje na vašem računu namesto v obliki oblačila, ki ga nikoli ne boste nosili?

Ne kupujte stvari samo zato, ker so znižane

Včasih se zgodi, da smo nekaj kupili preprosto zato, ker se nam je zdela cena res zelo ugodna, a oblačilo v resnici ne odraža našega okusa in stila. Zato vedno premislite, kaj potrebujete, naredite si okviren plan in se ga čim bolj držite.

Ne kupujte stvari, v katerih se že v trgovini ne počutite dobro

Si morda želite, da bi bili drugačna oseba in zato včasih kupujete oblačila, v katerih se v resnici že pri samem nakupu ne počutite dobro? Občasno potrebujemo opomnik oziroma glas razuma. Vključite ga in bodite zvesti sebi.

Ne nosite poceni čevljev, ki vam povzročajo bolečino

Življenje je že tako polno izzivov, preprek in omejitev, zato kosov, v katerih se kremžite od bolečin, res ne potrebujete. Pri nakupovanju obutve, ki jo želite nositi kot svojo prvo izbiro, razmislite tudi o funkcionalnosti in ohranjanju zdravja vaših nog. Seveda sta všečnost in modni videz pogosto na prvem mestu, vendar ne zanemarite udobja! Vrhunski izdelovalci obutve, kamor recimo spada tudi znamka obutve ara, imajo vedno, ampak res vedno, v mislih vrhunsko udobje za ženska stopala, ne samo vročih trendov.

Ne kupujte stvari, ki so manjše ali večje od vaše velikosti

Takšna oblačila bodo samo poudarila vaše pomanjkljivosti in optično dodala nekaj kilogramov. Vaša oblačila bi vam morala pristajati, hkrati pa skriti tisto, kar želite skriti, in poudariti, kar želite imeti poudarjeno.

Ne kupujte oblačila, ki jih boste oblekli samo enkrat

Če gre za nekaj, kar resnično izstopa in ljudje to takoj opazijo ter boste v tem “nastopili” samo enkrat, res dobro premislite, če se izplača. Pa naj bo maturantska obleka, poročna obleka, obleka, ki jo boste oblekli kot družica ali priča in še bi lahko naštevali. Na vas bo enkrat in nikoli več, zato je izdaten strošek zanjo nesmiseln. Oblačila za posebne, enkratne priložnosti si je veliko smotrneje izposoditi.