7 edinstvenih, a množicam skritih hrvaških plaž

Za tiste, ki iščete nova mesta za poležavanje na soncu, mir in kopanje v kristalno čisti vodi.

Hrvaška obala je polna majhnih zalivov s čudovitimi plažami, ki so kljub navalu turistov v poletnih mesecih ostale širšim množicam skrite. Nekatere plaže se nahajajo na težje dostopnih mestih, druge ležijo na oddaljenih otokih, spet tretje pa imajo določene značilnosti, ki iz različnih razlogov niso po okusu večine dopustnikov. A kljub temu to ne zmanjšuje njihove edinstvenosti in lepote. Za tiste, ki želite odkrivati nova mesta za poležavanje na soncu in kopanje v kristalno čisti vodi, vam v nadaljevanju predstavljamo 7 plaž na hrvaški obali, ki so še vedno dokaj nepoznane, a jih je morda ravno zato vredno obiskati.

1. Stončica, Vis

Na severovzhodni strani otoka Vis se skriva prelep zalivček z imenom Stončica. Od mesta Vis je oddaljen šest kilometrov in slovi po prekrasni peščeni plaži z veliko sence, saj je zaliv obdan z bujno mediteransko vegetacijo. Stončica je izjemno miren zaliv z zelo plitvim vhodom v morje, zato je ta plaža idealna za družine z majhnimi otroki in pare, ki iščejo miren oddih.

2. Vrulja, Brela

Naselje Brela se nahaja 15 km severozahodno od Makarske in slovi po čudovitih plažah, med katerimi je tudi najbolj znana plaža Makarske riviere, slavna Punta rata, ki jo je ameriški časopis Forbes uvrstil med 10 najlepših plaž na svetu. Precej manj znana in obljudena pa je romantična plaža Vrulja, saj dostop do nje zaradi visokih previsov ni ravno enostaven. Zato je najbolje do plaže priti z ladjo iz Piska ali Brela. Plaža je prodnata in obkrožena z borovjem, morje pa je tam zaradi številnih izvirov sladke vode kristalno čisto in nekoliko bolj hladno kot drugod na Jadranu. Četudi je delno rezervirana za naturiste, so redni obiskovalci Vrulje družine z majhnimi otroki, ki iščejo svoj mir.

3. Pasjača, Konavle

Pasjača je edina plaža pod konaveljskimi stenami. Nahaja se v naselju Popoviči, v najjužnejši hrvaški regiji Konavle. Do nje pridete s spustom po steni, toda trud je vsekakor poplačan, saj je to naravnost popolno mesto za pobeg pred gnečo. Na plaži ni nobenega lokala in tudi mobilnega signala ne, zato pa se pred vami odpre prostrano in kot solza čisto morje.

4. Veli žal, Dugi otok

Dugi otok je zlasti poznan po svoji čudoviti peščeni plaži Saharun, toda plaža Veli žal je vsaj tako lepa, če ne tudi lepša. Plaža je kombinacija proda in peska, nahaja pa se pred otočkom Mežanj na nenaseljen delu Dugega otoka. Do te čudovite plaže, na kateri tudi na vrhuncu turistične sezone ni gneče, pridete po dobro označeni asfaltirani cesti. Poleg popolnega miru boste na plaži deležni tudi zares osupljivih sončnih zahodov.

5. Blace (Limuni), Mljet

Slab kilometer dolga peščena plaža Blace leži na jugovzhodnem delu otoka Mljet. Obrnjena je proti jugu in odprtem morju ter zaščitena z nizkimi stenami. Do nje vodi makadamska pot mimo mnogo bolj poznane Saplunare. Plaža je idealna za družine z majhnimi otroki, saj je globina vode v laguni največ en meter.

6. Plaža Jezero, Duba Pelješka

Duba Pelješka je majhno ribiško naselje blizu kraja Trpanj na severni strani polotoka Pelješac. Prodnata plaža je na eni strani obdana z morjem, na drugi pa jo od obronkov Sv. Ilije, najvišjega vrha na polotoku, ločuje sladkovodno jezerce, ki se izliva v morje. Plaža ni dostopna z avtomobilom, čudovita narava, mir in čisto morje, pa so glavni aduti tega dela južne Dalmacije, ki se jim je težko upreti.

7. Zaliv Zala, Stara Baška

Zala je prekrasen zalivček, ki leži v bližini Stare Baške na jugozahodni obali otoka Krka. Čeprav je dostop mogoč z avtomobilom, pa boste tam zagotovo našli košček miru samo zase. Na hribu nad zalivčkom Zala se (obdani z zelenjem) nahajajo ostanki cerkve svetega Jeronima, ki daje temu kraju prav poseben pečat.

Foto: Flickr/Facebook/Nevenka Cuglin