5 trikov za pohitritev telefona

Tukaj je nekaj trikov s katerimi lahko še dodatno pohitrite svoj telefon.

Novejši telefoni, kot sta Huawei Mate 20 Pro in Huawei P smart 2019, so opremljeni z zelo zmogljivimi procesorji, ki z lahkoto poganjajo najnovejše in strojno najbolj požrešne aplikacije ter igre. Kljub vsej zmogljivosti in surovi moči čipov, pa vseeno vseeno obstaja še nekaj trikov s katerimi lahko še dodatno pohitrite svoj telefon.

Hitrejše animacije

Ta trik sicer ne bo pohitril delovanja procesorja, bo pa pohitril animacije in s tem nekoliko skrajšal čas preklapljanja med aplikacijami. Animacije so tisto premikanje zadev na zaslonu od trenutka, ko pritisnete s prstom na ikono aplikacije pa do trenutka, ko se aplikacija končno pojavi na zaslonu. Trajanje tega lahko skrajšate.

V nastavitvah telefona pojdite v razdelek Sistem in izberite “O telefonu”. Pritiskajte na vrstico v kateri piše Delovna različica, dokler vam telefon ne javi, da ste postali razvijalec.

Pomaknite se korak nazaj in v možnostih za razvijalce skrajšajte vse tri možnosti animacij na 0.5 ali pa jih preprosto popolnoma ugasnite (Merilo animacije okna, Merilo animacije prehoda in Lestvica trajanja animacije). Ta trik je sicer bolj primeren za vešče uporabnike, ki delovanje telefona dobro poznajo.

Hitrejše brskanje

Brskalnik Chrome ima vgrajeno funkcijo za manjšo porabo podatkov. Ta deluje tako, da gre spletna stran najprej prek Googlovih strežnikov, kjer se podatki, kot so slike in podobno, najprej stisnejo in se nato pošljejo na telefon. Odprite brskalnik Chrome in nato meni, ki se skriva pod tremi pikami zgoraj desno. Izberite možnost Nastavitve in vključite Varčevanje s podatki.

Funkcija je sicer namenjena zmanjšanju porabe prenosa podatkov, vendar zaradi manjše količine podatkov posledično pride tudi do hitrejšega nalaganja strani.

Počistite pomnilnik

Vam zmanjkuje prostora na telefonu? Preveč glasbe, slik, video posnetkov in aplikacij lahko hitro zasede ves prostor, ki ga imate na voljo na telefonu. Poleg tega, da to povzroči razne nevšečnosti med fotografiranjem ali nalaganjem novih aplikacij, pa se vse skupaj lahko odraža tudi v počasnejšem delovanju telefona, ki mora iskati prostor, da shrani delovne datoteke.

Z aplikacijo Datoteke, ki jo najdete na Huaweijevih telefonih, lahko zelo preprosto pogledate, kaj vam jemlje največ prostora, hkrati pa ima aplikacija vdelano orodje, ki vam svetuje, katere datoteke bi bilo morda smiselno izbrisati.

Manj pripomočkov

Pripomočki oziroma t.i. widgeti so sila uporabna stvar, ampak tudi dobrih stvari je lahko preveč. Veliko število pripomočkov je lahko breme za procesor in delovni pomnilnik, zato enostavno odstranite z domačih zaslonov vse pripomočke, ki jih ne uporabljate ali pa jih uporabljate zelo redko.

Ponoven zagon telefona

Ta je sicer zelo znan ukrep, ampak marsikdaj na njega pozabimo, čeprav se ravno ta največkrat izkaže za najbolj učinkovitega. Tu in tam se namreč kakšna aplikacija začne obnašati precej nenavadno in pretirano obremeni procesor, ali pa zasede nenormalne količine delovnega pomnilnika. To velikokrat reši prav ponoven zagon telefona.

V skrajni sili potem ostaja še možnost ponastavitve telefona na tovarniške nastavitve, ampak naj bo to res zadnji izhod. Pred tem raje skočite še na Huawei forum www.huaweiforum.si, kjer vam bodo tako Huaweijevi tehniki, kot drugi uporabniki rade volje pomagali pri vaši zagati.