5 izvrstnih idej za zdrav zajtrk kar v službi

Od jutri naprej nič več rogljička z marmelado ob kavi.

Od jutri naprej nič več rogljička z marmelado ob kavi. Prinašamo ideje za boljše, slajše, bolj nasitne in celo zdrave alternative slabim zajtrkom.

Izgleda začetek vašega delovnega dne nekako tako:
Neutrudno prestavljanje budilke, hitra prha, umivanje zob in hkrati oblačenje v pičlih petih minutah in skok v službo, ker se vam že res zelo mudi? In, ups, ker boste čez eno uro občutili volčjo lakoto, se na poti ustavite še v pekarni in poleg kave iz avtomata izberete za stekleno vitrino nekaj sladkega in dišečega?

Niste edini, ki se vam zjutraj mudi, tudi niste edini, ki za prvi obrok v dnevu posegate po nezdravih živilih, ker vam je časa za pripravo okusnejše in kakovostnejše hrane preprosto zmanjkalo. A vsekakor to ni izgovor, da ne bi tudi vi z jutrišnjim dnem spadali v peščico srečnih ljudi, ki poskrbijo za svoje zdravje, telo in dobro počutje že ob prvih jutranjih urah in ne šele po končanem delovniku. Ko boste prvič poskusili in si odtrgali 15 minut časa pred ali v službi bodo hektična in nezdrava jutra le še preteklost.

5 idej za okusne in zdrave zajtrke, ki ne terjajo posebnih spretnosti niti zaloge eksotičnih in težko dostopnih sestavin.

1. Ovsena kaša
Kraljica zdravih zajtrkov, ki jo je tako preprosto pripraviti, da se boste vsak dan znova čudili njenemu božanskemu okusu. Načinov priprave ovsene kaše je več – ovsene kosmiče lahko pustite namočene v vodi kar čez noč, lahko jih zjutraj skuhate v rahlo osoljenem mleku ali vodi in pustite vreti toliko časa, dokler se kaša ne zgosti po vašem okusu. Priporočeno razmerje ovsenih kosmičev in vode/mleka je 1:3. V kašo vmešajte poljubne dodatke (narezano sadje, jagodičevje, cimet, vanilijev ekstrakt, arašidovo maslo, kokosovi kosmiči…).

2. Mehko kuhano jajce
Če so jajca vaša priljubljena jed, si jih mirne vesti privoščite že zjutraj in sicer kot mehko ali trdo kuhana. Poleg doajte še rezino polnozrnatega ali domačega kruha, ki ga obložite s skuto, poljubno zelenjavo in semeni.

3. Testeninska solata s piščancem in sezamom
Testeninske solate so bolj kot za zajtrk primerne za malico, v kolikor se zares ne morete pripraviti, da bi že navsezgodaj uživali v prvih grižljajih hrane. Skuhajte pest polnozrnatih testenin, popecite na trakce narezana piščančja prsa, dodajte poljubno količino pokuhanih ali popečenih grmičkov brokolija ter začinite z mediteranskimi začimbami in parimi kapljicami limone.

4. Jajčna omleta z zelnjavnimi ostanki
Ko je časa kljub vsemu zares zelo zelo malo, porabite za zdrav obrok že vnaprej pripravljeno zelenjavo, ki vam je ostala od včerajšnjega kosila ali večerje in jo vmešajte v razžvrkljana jajca. Na takšen način obogatena omleta bo na vašem jedilniku večkrat.

5. Smoothie na 101 način
Še en obrok za tiste, ki jim navsezgodaj zjutraj hrana ne diši, so ekspresno hitro pripravljeni smoothieji. V blender dajte narezano banano, jogurt/mleko/kavo, chia semena, poljubno jagodičevje, vanilijev ekstrakt ali cimet in vaša malica je pripravljena.

Fotografije: shutterstock.com