20 skritih trikov, s katerimi bo uspela vsaka slaščica!

Vsi razlogi, zakaj ti nekatere sladice preprosto niso uspele.

Vse, česar nisi vedela o peki slaščic, a bi morala!

So tvoji čokoladni piškoti bolj podbni okroglim ploščicam? Se ti zdi testo jebolčne pite vedno presuho in preveč drobljivo, tvoji vanilijevi rogljički pa so prej zbiti kot puhasti? Naj ti razkrijemo majhne slaščičarske trike, ki veljajo za velike ”skrivnosti” slaščičarskih mojstrov.


1. Če je le mogoče v sladicah uporabite maslo, ki poskrbi za fino teksturo in dober okus. Margarini se je zaradi škodljivih sestavin bolje izogibati, čeprav je cenejša. Olje uporabite, če želite mehko strukturo in sočnost, vedno pa izberite olja nevtralnega okusa, kot sta sončnično in oljčno olje.

2. Gladka ali ostra moka? Gladka moka se praviloma uporablja za pripravo različnih vrst kruha in peciva, kolačev iz vzhajanega testa in sladic iz vlečenega testa. Ostro moko uporabimo za pripravo rahlih piškotov, biskvita, pit in  palačink.

3. Za kolače in kreme se splača kupiti kvalitetno čokolado, ki naj vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava. Čokolade z nizkim deležem kakava so običajno presladke in sladicam ne dajejo tako bogatega okusa.

4. Za peko vedno uporabite pravi kakav v prahu in ne instant različic, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja.

5. Za kreme je najbolje uporabljati polnomastno mleko in kremast sir, saj posnete različice slaščicam ne dajejo dovolj kompaktnosti.

6. Sestavine za pripravo sladice naj bodo vedno sobne temperature, z izjemo sladke smetane, ki mora biti hladna. Če so sestavine različnih temperatur je več možnosti, da se bo zmes »razlezla«.

7. Ščepec soli deluje kot ojačevalec okusa, zato ga je priporočljivo dodati vsem sladicam, zlasti čokoladnim.

8. Vanilja je pomembna sestavina večine slaščic. Vedno jo dodajte prvo, saj bo poudarila vse ostale arome.

9. Suhe sestavine (moko, sol, mandlje, pecilni prašek, …) vedno zmešajte s kuhinjsko metlico – tako bodo kolači bolj zračni.

10. Ko suhe sestavine dodajate k mokrim, ne mešajte preveč, ker bo biskvit postal žilast.

11. Če želite kremo obarvati, pa ne marate umetnih barvil, lahko dodate malo marmelade. Vendar marmelado prej precedite, da odstranite morebitna semena ali koščke sadja.

12. Biskvit za torto je po 20-ih minutah pečenja v pečici priporočljivo zavrteti, da bo pečen enakomerno.

13. Model za torte je potrebno obvezno premazati z maslom in dno obložiti s peki papirjem. Tudi peki papir je priporočljivo premazati z maslom.

14. Ali je biskvit pečen, najlaže preverimo tako, da vanj zabodemo zobotrebec  Če je zobotrebec suh, je biskvit pečen.

15. Biskvite in kolače pustimo v modelih, dokler se ne ohladijo, medtem ko mafine in cupcake vzamemo iz modelčkov takoj.

16. Želatino vedno namočimo v mrzli tekočini, praviloma v vodi, in jo potem počasi raztopimo v vodni kopeli ali kozici. Pri tem pazimo, da želatina pri segrevanju ne zavre!

17. Biskvite najlaže razrežemo takrat, ko se popolnoma ohladijo – ko se ohladijo jih zavijte v prozorno folijo in postavite za eno uro v hladilnik.

18. Torto najlaže razrežemo z vročim, suhim nožem.

19. Da bo zgornja plast na torti čim bolj ravna, nož namočite za 10 sekund v vročo vodo in ga obrišite.

20. Torte je najbolje hraniti v hladilniku, postrežemo pa jih na sobni temperaturi, še zlasti tiste s kremo.