1501766741.8dd5717.08654dba1edc40a1bf2defef22225b01

12 idiličnih obalnih mestec v Italiji

Mesta na slikoviti italijanski obali, ki premorejo poseben šarm in lepoto.

Italija slovi po številnih lepih velikih mestih kot so Rim, Milano ali Firence, toda nekaj najlepših in manj znanih krajev boste našli, če se odpravite na slikovito obalo naše zahodne sosede. Naslednjih 12 obalnih italijanskih mestec premore poseben šarm in lepoto, ki jo boste v velikih prestolnicah težko našli.

1. Camogli

Camogli je majhna ribiška vasica na Ligurski rivieri v bližini Genove. Poleg pisanih hišk, boste tam našli majhno pristanišče s trgovinami in restavracijami, vrtiljak ob vodi in velik trg, primeren za otroško igro ter sproščanje ob skodelici najboljšega espressa.

2. Cefalu

Cefalu je eno najprivlačnejših mest na Siciliji, ki očara z mešanico italijanskih sestavin. Slikovito zgodovinsko mesto na skalnatem rtu ponuja čudovite peščene plaže, lepe sončne zahode, znamenito normanska katedralo z dvema stolpoma, očarljive ulice, promenado, ribiško pristanišče in seveda številne restavracije z lokalnimi kulinaričnimi specialitetami.

3. Manarola

Manarola je eno najstarejših, zagotovo pa najbolj romantično in največkrat fotografirano mestece v znamenitem Cinque Terre. Manarola slovi zlasti po izvrstni morski hrani, odličnem vinu in idiličnih pohodniških poteh, na katerih lahko uživate v nepozabnih razgledih na Ligursko morje.

4. Polignano a Mare

Očarljivo baročno mestece Polignano a Mare se vzpenja na visoki pečini nad morjem, dobrih 30 kilometrov južno od Barija. Poleg šarmantnih belih, očarljivih starih cerkvic in plažo s toplo turkizno vodo, to ribiško mestece slovi tudi po hotelu Grotta Palazzese z eno najbolj romantičnih restavracij na svetu, ki se nahaja v apnenčastem previsu nad masivno jamo.

5. Portofino

Portofino je pravi biser italijanske riviere in eno najlepših evropskih pristanišč. Mestece je že od nekdaj navdihovalo umetnike s celega sveta, danes pa je to kraj, kjer poleg slikovite obale, najdete tudi nekaj najlepših hotelov na svetu za petične goste.

6. Positano

Positano je slikovito ribiško mestece na romantični Amalfijski obali, kot ustvarjeno za razglednice. Mesto s čudovitimi plažami in arhitekturo leži na strmem pobočju in ponuja čudovit pogled na morje, slovi pa tudi po izvrstnih restavracijah in prestižnih hotelih.

7. Praiano

Na slikoviti Amalfijski obali se nahaja tudi Praiano, mestece neštetih stopnic, osupljive arhitekture, prelepih plaž in izvrstne kulinarike.

8. Ravello

Ravello je še en biser na Amalfijski obali. Poleg lepote, ki očara na prvi pogled, to mestece premore tudi številne restavracije, kavarne, muzeje in osupljive vile, v katerih se skozi leto odvijajo koncerti in ostale kulturne prireditve.

9. Sorrento

Starodavno mestece Sorrento morda res ne premore čudovitih plaž, a ni zato nič manj priljubljena turistična točka v Italiji. Poleg izjemnih razgledov na ocean, je to mesto na skalni obali namreč odlično izhodišče za raziskovanje okoliških znamenitosti – od bližnjega otoka Capri, do Amalfijske obale na vzhodu in Pompejev na severu.

10. Aci Trezza

Aci Trezza je majhna in pogosto spregledana ribiška vasica na Siciliji. Z razliko od mnogo bolj priljubljenih turističnih točk na Siciliji, boste tukaj zagotovo našli svoj mir. Poleg naravnih znamenitosti, med katere sodijo nenavadne skale, ki štrlijo iz morja, boste na obali našli tudi restavracije z verjetno najboljšo morsko hrano v tem delu Evrope.

11. Castelsardo

Sardinija je znana po svojih čudovitih plažah in izvrstni kulinariki, oboje pa lahko najdete v mestu Castelsardo, na severni obali otoka. Poleg osupljivih razgledov, je Castelsardo znan tudi po znamenitih ruševinah, ki pričajo o bogati zgodovini mesta.

12. Levanzo

Levanzo je s 450 prebivalci najmanjši med Egadskimi otoki. Leži zahodno od Sicilije in je odlična izbira za tiste, ki želijo pobegniti pred stresnim vsakdanom. Istoimensko mestece je dobra izhodiščna točka za raziskovanje otoka, ki ponuja številne pohodniške poti, kjer se boste naužili spektakularnih razgledov na Sredozemsko morje. Otok se ponaša tudi s čudovitimi plažami v številnih skritih zalivih.

Foto: Getty