10 najpopularnejših mest v 2018

Namig: kupite karte za Azijo.

Mastercard vsako leto, na podlagi indeksa (Global Destination Cities Index), sestavi seznam najpopularnejših mest na svetu. Podatki ne zajemajo zgolj števila turistov, nakupe letalskih kart in koliko turisti zapravijo, ampak tudi predvidevanja, kaj bo »in« prihodnje leto. Preverite, kako izgleda ta seznam za leto 2018.

1 Bangkok, Tajska

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 20.05 milijona

Že tretje leto zapored je Bangkok najpopularnejša destinacija za popotnike iz celega sveta. Mesto je mešanica bogate zgodovine in novih zelo privlačnih znamenitosti; od Velike Palače do luksuznega hotela Mandarin Oriental. Poleg tega, pa so ulice polne domače zelo okusne hrane – vse to pa je lahko šele začetek izjemnega potovanja po Tajski.

2 London, Velika Britanija

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 19.83 milijona

V Londonu lahko počnete toliko stvari, da se ponoven obisk vedno obrestuje. Učinkovit javni prevoz, vam lahko privarčuje kakšen evro, ki ga potem lahko zapravite v številnih barih in klubih, kot je recimo Prosecco-only bar ali pa si privoščite nočitev v novem Jacques Garcia hotelu in si ob tem naročite še obleko po meri, v kolikor ste že tam.

3 Paris, Francija

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 17.44 milijona

Skoraj nemogoče se je upreti šarmu francoske prestolnice – in več kot 17 milijonov turistov to potrjuje. Mesto je znano po butičnih hotelih in izjemnih restavracijah, kar bi morda lahko pojasnilo podatek, da turist v Parizu v povprečju na dan potroši skoraj 300€ in v tej kategoriji zaostaja le za Dubajem.

4 Dubai, Z.A.E

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 15.79 milijona

Zdi se, da Dubaj vsako leto preseže samega sebe. Lani so tako uspešno testirali leteče taxi drone in podrli lasten rekord z najvišjim hotelom na svetu. In vse to »razkazovanje mišic« se očitno še kako izplača. Turist v Dubaju, v povprečju zapravi okoli 500€ na dan!

5 Singapur

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 13.91 milijona

Tudi, če še niste videli noro bogatih Azijcev (škoda), nekaj malega najbrž veste o tem vzhajajočem mestu. Ne le, da ima Singapur najboljše letališče na svetu in najbolj »instagramičen« hotel, v zadnjem času je v velikem vzponu tudi njihova ulična hrana.

6 New York

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 13.13 milijona

Od italijanskih restavraciji na vzhodu mesta do visokih nebotičnikov v samem središču, ni mesta na svetu, ki bi bilo tako energično. Ne moremo zameriti turistom, da v povprečju zapravijo skoraj 150€ na dan, čeprav je to drobiž v primerjavi z Dubajem.

7 Kuala Lumpur, Malezija

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 12.58 milijona

Kuala Lumpur je mesto, ki se lahko pohvali z najboljšo ulično hrano na svetu, v zadnjem času pa je postalo tudi počitniška destinacija. Obiskovalci preživijo tukaj več kot 5 dni, ob tako številnih luksuznih hotelih, kot sta Grand Hayat in Shangri-La, pa predlagamo, da ostanete tam kar cel teden.

8 Tokio, Japonska

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 11.93 milijona

Z novo super hitro železnico, z rekordom po številu restavraciji z Michelinovimi zvezdicami in ob pripravah na Olimpijske igre leta 2020, je zdaj pravi čas za obisk tega mesta.

9 Istanbul, Turčija

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 10.70 milijona

Kljub politični in zadnje čase ekonomski nestabilnosti, se ljudje tega mesta ne izogibajo. Mesto privablja turiste z zgodovinsko arhitekturo, izjemnimi butiki in inovativnimi restavracijami. Pravzaprav, Mastercard pričakuje, da bo prav Istanbul v prihodnjih letih najhitreje rastel po številu turistov (19,7% na leto).

10 Seoul, Južna Koreja

Število turistov z vsaj eno nočitvijo: 9.54 milijona

Čeprav je Južna Koreja gostila Zimske olimpijske igre v začetku letošnjega leta, pa je Seul zaznal rahel padec turistov glede na pretekla leta. Kljub temu pa je še vedno med top 10 mesti na svetu.