10 knjig, ki bi jih morala prebrati vsaka ženska

Knjižne poslastice, ki bi jih morala prebrati vsaka ženska, še preden dopolni 40 let.

Obstajajo knjige, ki jih preberemo enkrat, odložimo na polico in na njih kaj hitro pozabimo. Obstajajo pa tudi knjige, h katerim se radi vračamo vedno znova, ker so pravi navdih za življenje. Takšnih je tudi naslednjih 10 poslastic za knjižne molje, tako klasik kot sodobnih uspešnic, za katere velja, da bi jih morala prebrati vsaka ženska še pred 40. letom starosti.

1. Toni Morrison: Ljubljena

Ljubljena je klasika, prežeta s krvjo, solzami, prevaro, strahovitim umorom in usodami, ki nam sežejo direktno v srce.

2. Jennifer Egan: Tatovi na obisku

Pronicljiva, topla in humorna mreža intimnih pripovedi, iz časa ameriških osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja, na katere sta pripeti tudi sodobnost in bližnja prihodnost. Zgodbe sestavljajo nekakšno celoto, zgrajeno okrog nekoč uspešnega glasbenega menedžerja Bennieja v krizi srednjih let in njegove pomočnice Sashe, ki se poskuša ozdraviti kleptomanije, ter njunih prijateljev, sorodnikov in ljubezni.

3. Helen Fielding: Dnevnik Bridget Jones

Ko je Fieldingova leta 1996 napisala roman o neambiciozni samski ženski v tridesetih letih, ki je prepričana, da imajo vsi ostali razen nje nekakšno intimno zvezo, je Bridget Jones postala globalni kulturni fenomen ter simbol želja in zmede žensk po vsem svetu.

4. Alice Walker: Nekaj vijoličastega

Nekaj vijoličastega je roman v pismih, ki pripoveduje o surovem življenju črncev na ameriškem jugu v začetku prejšnjega stoletja. Glavna junakinja v svojem življenju okuša vsake vrste nasilja in dolgo časa pristaja nanj, proti koncu pa se ji le posreči pretrgati vsiljene vezi in zaživeti samostojno.

5. Naomi Wolf: The Beauty Myth

Uspešnica “Mit o lepoti” velja za pravo biblijo feminizma, ki je danes še vedno tako aktualna, kot je bila v devetdesetih. Naomi Wolf v knjigi pokaže na obsedenost žensk z dietami in plastičnimi operacijami ter na zanimivo obratno sorazmerno povezavo: bolj ko so sodobne ženske uspešne, bolj vitke želijo biti.

6. Flannery O’Connor: Težko je najti dobrega človeka

Zbirka kratkih, vznemirljivih in humornih zgodb, ki pričajo o tem, da so tudi ženske sposobne opisa šokantnega in brezsmiselnega nasilja.

7. Patti Smith: Pač mulca

Patti Smith je leta 1989 Robertu Mapplethorpu, preden je umrl zaradi aidsa, obljubila, da bo napisala njuno življenjsko zgodbo. Dvajset let pozneje je obljubo uresničila, in nastala je očarljiva, skoraj romantična zgodba o vzponu dveh umetnikov, ki bi skoraj ne mogla biti bolj različna, pa vendar sta ju umetniško stremljenje in New York za vselej povezala.

8. Junot Diaz: Kratko, čudovito življenje Oscarja Waa

V New Jerseyju odraščajoči Oscar de Leon, je težaven dominikanski fant, zaljubljen, obseden z znanstveno fantastiko in povrhu vsega še obremenjen z družinskim prekletstvom. Nepozabna pripoved o tem, kaj pomeni biti moški (da jih boste lažje razumele).

9. Betty Smith: Drevo raste v Brooklynu

Francie prebira knjige, da bi ubežala pred revščino in težkimi družinskimi razmerami, s katerimi je zaznamovan njen vsakdanjik v Brooklynu. Njen oče je alkoholik, mama mora preživljati družino, Francie pa sanja o boljšem življenju. Topla pripoved spremlja njeno odraščanje na poseben način. Pripravite robčke!

10. Virginia Woolf: Lastna soba

Slovita angleška pisateljica je v eseju Lastna soba pojasnila, zakaj mora imeti ženska, ki se hoče osvoboditi ter znebiti svoje nevidnosti in neslišnosti v družbi, svojo lastno sobo.

Še več podobnih predlogov za branje najdete tukaj.

Foto: Getty