10 čudovitih evropskih mest na vodi

Če želite, da bo vaše naslednje potovanje nepozabno romantično.

Voda ima prav poseben čar. Reka ali morje lahko s svojimi kanali sicer povsem običajno mesto spremenita v pravi biser. Če želite, da bo vaše naslednje potovanje nepozabno romantično, potem obiščite katerega izmed naslednjih čudovitih evropskih mest na vodi.

1. Benetke, Italija

Benetke so zagotovo najbolj slavno vodno mesto na svetu, prepredeno z 200 kanali, čez katere je speljano kar 400 mostov. Vožnja z gondolo pod ikoničnim Mostom vzdihljajev je seveda nekaj, kar morate doživeti vsaj enkrat v življenju.

2. Giethoorn, Nizozemska

Pravljično mestece Giethoorn šteje manj kot 3000 prebivalcev in upravičeno nosi vzdevek nizozemske Benetke, saj je prepredeno z neštetimi kanali. Avtomobilov tukaj ne boste našli, samo čolne in kolesa. Hiše so zgrajene na miniaturnih otočkih, ki so med seboj povezani s številnimi majhnimi lesenimi mostovi. Pravi raj za romantične duše!

3. Annecy, Francija

To čudovito francosko mestece ob slikovitem jezeru, imenujejo tudi »alpske Benetke«, saj je prepredeno s številnimi kanali in obdano z idiličnimi gorami Alp. Očarljivo mesto z edinstveno lego in romantičnim vzdušjem, je prikupna mešanica različnih vplivov, srednjeveške arhitekture in izvrstne kulinarike.

4. Brugge, Belgija

Univerzitetno mesto Brugge je zaradi čudovitega mestnega jedra ena glavnih turističnih znamenitosti Belgije.  Zaradi številnih kanalov v središču mesta, mu pravijo tudi belgijske Benetke, a s to pomembno razliko, da se na tamkajšnjih ulicah ne boste gnetli v množici turistov, kot v znamenitem italijanskem mestu. Brugge daje s svojimi kanali, tlakovanimi ulicami in urnimi stolpi, podobo pravljičnega mesta.

5. Colmar, Francija

Colmar je mestece v Alzaciji, ki ga je pisec Georges Duhamel nekoč označil za najlepše mesto na svetu. Šarmanten kraj s svojimi vodnimi kanali, lesenimi hiškami, pisanimi fasadami in cvetjem, slovi kot eno najbolj romantičnih mest v Evropi. Nič nenavadnega torej, da številni zaljubljeni pari prav tukaj izrečejo usodni “da”.

6. Amsterdam, Nizozemska

Po slikovitih ulicah Amsterdama se lahko odpravite peš, s kolesom ali s tramvajem. Toda za prav posebno doživetje, se je vredno skozi prestolnico Nizozemske po neštetihi vodnih kanalih  popeljati z ladjico. In glede na to, da Nizozemci niso ljubitelji zaves, lahko svojo radovednost potešite tudi s kukanjem v lično urejene hiše.

7. Treviso, Italija

Romantični Treviso je od Benetk oddaljen vsega 20 minut vožnje in je prav tako prepreden s kanali in mostički. Toda tukaj se podobnost tega prikupnega italijanskega mesteca z veliko bolj slavnimi Benetkami na srečo tudi konča. Sprehod po obrežju reke Sile med idiličnimi srednjeveškimi hišami in ostalimi znamenitostmi, bo zagotovo nepozabno romantično doživetje.

8. Stockholm, Švedska

Prestolnica Švedske lebdi na vodi, saj leži na kar 14 otočkih jezera Mälaren, ki jih povezuje več kot 50 mostov. Stockholm, ki ga imenujejo tudi severne Benetke, velja tudi za eno najčistejših mest v Evropi.

9. Kopenhagen, Danska

Skandinavsko očarljivi Kopenhagen leži na številnih manjših otočkih in zaradi mnogih vodnih kanalov precej spominja na Amsterdam. Prestolnica Danske navdušuje obiskovalce s svojo severnjaško arhitekturo in nič manj živahnim utripom na ulicah.

10. Sankt Peterburg, Rusija

Drugo največje rusko mesto, zgrajeno v delti reke Neve, je prepredeno s številnimi kanali, preko katerih je zgrajenih preko 400 mostov. Sankt Peterburg se ponaša tudi z več jezeri in ribniki, zaradi svoje arhitekture in kulturno-umetniškega bogastva pa je prava paša za oči.

Foto: Getty