National Geographic vstopa v žarišče

Na National Geographic prihaja serija Žarišče (The Hot Zone).

Leta 1989 se je smrtonosna ebola prvič pojavila na ameriških tleh, in sicer v znanstveni ustanovi izven Washingtona. Za odkritje tega smrtonosnega filovirusa, katerega takratna smrtnost je bila 90-odstotna, je odgovorna skupina pogumnih znanstvenikov in vojakov pod vodstvom podpolkovnice Nancy Jaax. Serija Žarišče je posneta po resničnih dogodkih, ki jih je opisal Richard Preston v mednarodni knjižni uspešnici z enakim imenom.

V 6-urnem trilerju Žarišče, katerega premiera bo 15. septembra ob 21.55, igra dobitnica zlatega globusa in nagrade Emmy, igralka Julianna Margulies (Dobra žena, “ER”) v vlogi Nancy Jaax. Serijo so posnele produkcijske hiše Fox 21 Television Studios, Lynda Obst Productions in Scott Free Productions. Kelly Souders in Brian Peterson sta vodila in režirala snemanje, Jeff Vintar pa pomagal izvršnima producentoma.

Coptyright: The Hot Zone © 2018 National Geographic

Igralki Margulies se pridružujejo Noah Emmerich (Američani) v vlogi Jaaxininega moža, podpolkovnika Jerryja Jaaxa, ki brez oklevanja tvega življenje med nalogo, ki vključuje virus ebole; Topher Grace (Črni KKKlanovec) v vlogi dr. Petra Jahrlinga, virologa za ameriški raziskovalni inštitut za infekcijske bolezni, ki se ne strinja z Nancy Jaax glede virusa; Liam Cunningham (Igra prestolov) v vlogi dr. Wada Carterja, ki je Nancyjin ključni zaveznik pri preprečevanju širitve virusa; James D’Arcy (Domovina) v vlogi Travisa Rhodesa, predstavnika centra za nadzor bolezni, nekdanjega Carterjevega asistenta in sedanjega nasprotnika; in Paul James (“The Path”) v vlogi Bena Gellisa, laboratorijskega tehnologa v patološkem laboratoriju v Virginiji, ki pomaga Nancy in dr. Jahrlingu.

Igralsko zasedbo zaokrožujejo še Robert Wisdom (Skrivna naveza) v vlogi polkovnika Vernona Tuckerja pri ameriškem vojaškem raziskovalnem inštitutu za infekcijske bolezni in Jaaxininega nadrejenega; Robert Sean Leonard (“House”) v vlogi Walterja Humboldta, ki je povezovalni člen med Hazletonom, znanstveno-raziskovalno korporacijo in laboratorijem v Virginiji; in Grace Gummer (“Mr. Robot”) v vlogi Melinde Rhodes, ki je bila ena prvih oseb, ki je virusu sledila še v džunglo.

Coptyright: The Hot Zone © 2018 National Geographic

Žarišče se začne s strašnim spominom nazaj v leto 1980, kjer kenijski zdravnik brez kakršnega koli suma pregleda pacienta s simptomi, ki niso bili podobni še ničemur doslej. Zgodba se nadaljuje leta 1989, ko je zbolela kolonija primatov v raziskovalni ustanovi v Virginiji, in sicer samo 30 kilometrov stran od ameriškega Kapitola. Vzorci so poslani Nancy Jaax (Margulies) in glavni ameriški ustanovi za raziskave ukrepov proti boju z biološkim orožjem. Nancy po občutku in preteklih izkušnjah ve, da ne gre za navadno infekcijo. Čeprav ji kolega dr. Peter Jahrling (Grace) in polkovnik Vernon Tucker (Wisdom) ne verjameta, se s pomočjo moža Jerryja Jaaxa (Emmerich), ameriškega vojaškega veterinarja in mentorja dr. Wada Carterja (Cunningham) odloči priti resnici do dna.

Coptyright: The Hot Zone © 2018 National Geographic

Zahvaljujoč Nancyjini vztrajnosti znanstveni testi razkrijejo resnost situacije in prisilijo vojsko k ukrepanju. Serija se vrne tudi v 70. leta, ko sta dr. Carter in Travis Rhodes (D’Arcy) prvič zaznala virus v Afriki in ga poskušala raziskati. Jima bodo izkušnje in ugotovitve pomagale preprečiti, da bi ebola prišla med ljudi? Dramatičen znanstveni triler ŽARIŠČE s pogumno in odločno junakinjo na čelu združuje znanost in človeško dramo v odmevno zgodbo.

Coptyright: The Hot Zone © 2018 National Geographic

Foto: NG