7 razlogov, zakaj se na našem obrazu narišejo gube

Gube so del procesa staranja, ki se mu ne moremo izogniti. Pomembno je, da jih sprejmemo in upočasnimo.

V tridesetih letih se začnemo ukvarjati s prvimi gubicami. Prve najdemo okoli oči, ust in na čelu. Koža naenkrat ni več tako napeta kot včasih. Pojavijo se okoli 30. leta, če pa ste se veliko izpostavljale sončnim žarkom (ali solariju) in niste poskrbele za ustrezno zaščito, pa se koža prične starati že veliko prej. Ne glede na vašo starost, pa se običajno skrb in strah, ki ga čutite pred staranjem, odraža v pretiranem zapravljanju za raznovrstne izdelke, ki naj bi znake staranja preprečili. Staranje in gubanje je posledica kompleksnega skupka sledečih dogodkov in dejavnikov:

1. Kronološko staranje


Vsako leto smo starejši in vsako dodatno leto negativno učinkuje na našo kožo, kot tudi na naše telo.

2. Poškodbe kot posledica sončenja

Ponavljajoče izpostavljanje nevarnim in karcenogenim sončnim žarkom (ali solariju) uničuje kolagen, elastin in prične se proizvajanje abnormalnih kožnih celic, ki ne morejo več delovati kot zdrave celice oz. mlada koža. To je tudi glavni vzrok pojava gub.

3. Genetika

Barva kože ima velik učinek na to, kako se vaša koža spoprijema s poškodbami, ki so nastale od sončenja. Če ste podedovali temnejšo polt kože, boste manj občutljivi na učinke, ki jih ima sončenje na vašo kožo.

4. Gibanje obraznih mišic

Najhitreje se pričnejo gubati deli obraza, ki jih največ uporabljate. Ravno tako se skozi čas obrazne mišice sprostijo, kar povzroča dodatno povešanje kože.

5. Prekinjeno delovanje zaščitnega sloja kože


Nezaščiteno izpostavljanje soncu zmanjša raven poglavitnih snovi v koži (ceramidi in lectin), vaša koža pa je zato bolj dovzetna za škodo, ki jo povzročajo UV sevanje, kajenje, zrak (kisik) in onesnaženo okolje.

6. Izguba hormonov

Menopavza pri ženskah spremeni teksturo in elastičnost kože. Najpogostejši znak? Koža se prične povešati in tanjšati, ko jo uščipnemo, ne ‘skoči’ nazaj.

7. Zmanjšanje kostne gostote in maščobe


Vašo kožo podpirajo kosti in maščoba. Med procesom staranja se nekaj te podpore izgubi, kar povzroči, da se koža začne povešati.

Priporočamo nekaj izdelkov, s katerimi lahko upočasnimo procese nastajanja gub: