6 nasvetov: Kako poskrbeti za lepa in zdrava stopala tudi pozimi?

Nega stopal naj bo pozimi redno na vašem urniku.

Na splošnem so stopala pozimi manj negovana kot čez topli del leta, saj so zelo skrita. Pozabimo namreč, da se tudi pozimi ustvarjajo ugodni pogoji za razvoj glivičnih okužb kože in nohtov. Hkrati so stopala pozimi podvržena mnogim pritiskom zaradi debelih nogavic in tesne nepravilne obutve, kar privede do mnogih težav. Da bi svoje noge pozimi ohranili v najboljšem stanju in se izognili okužbam, bolečinam in estetskim napakam, naj bo nega stopal pozimi redno na vašem urniku.

Izberite pravo obutev

Prvi korak k ohranjanju zdravja nog pozimi je vsekakor izbira primerne obutve. Škornji so zagotovo obvezen del garderobe za spopadanje z zimskimi pogoji. Najbolj priporočljiv material, iz katerih naj bodo narejeni, sta nedvomno usnje ali semiš, saj omogočata kroženje zraka znotraj čevlja in s tem zračenje nog. Sintetičnih materialov se raje izogibajte. Če se veliko časa zadržujete na prostem, razmislite o nakupu čevljev znamke ara z GORETEX® membrano, ki je nepremočljiva in hkrati omogoča dihanje nog.

Izberite prave nogavice

Izbira primerne zimske obutve je prva polovica, izbira primernih nogavic pa druga. Ker se stopala potijo tudi pozimi, je pomembno, da izberete nogavice, ki bodo omogočale kroženje zraka in perspiracijo. Najboljša izbira za zimo so debele, a hkrati zračne nogavice. Pozimi izberite debelejše nogavice, ki bodo tople, hkrati pa bodo omogočale zračenje vaših nog.

Ohranite stopala suha

Nekateri zimski čevlji lahko povzročijo, da se močneje potite v stopala. Zaradi tega se v čevlju poveča vlažnost. Če se s tako vlažnimi stopali dlje časa zadržujete na nižjih temperaturah, vas bo hitreje zazeblo, hkrati pa bo vaša koža dovzetnejša za bakterijske ali glivične okužbe. Da bi svoja stopala in čevlje ohranili dlje časa suhe, je priporočljivo, da znotraj nogavic uporabite puder za noge.

Občasno si privoščite spa za stopala

Stopala namakajte okoli 10 minut v mlačni vodi s temperaturo okoli 32 °C. Takšna kopel omogoča temeljito čiščenje in hkrati vlaženje vaših stopal. Izogibajte se daljšim kopelim, ki lahko vaša stopala še dodatno izsušijo.

Pozimi svojim stopalom poleg kopeli privoščite piling s soljo

Med kopeljo napravite piling stopal, za kar lahko uporabite mešanico morske soli in eteričnih olj. Površino stopal zgladite z uporabo strgala ali gladilnega kamna, da si s stopal postrgate odvečno kožo. Po kopeli stopala obrišite do suhega. Posebno skrb namenite predelom okoli prstov, kjer se najpogosteje pojavijo glivične okužbe.

Navlažite svoja stopala

Mrzlo vreme in suh zrak znotraj hiš lahko pogosto povzročita nastanek razpok okoli pet, ki so boleče in nagnjene k okužbam. Da bi se izognili tej težavi, svoja stopala redno vlažite z dobrimi negovalnimi kremami. Priporočljivo je, da uporabite mehčalne kreme. Pri tem se izogibajte vlaženju predelov med prsti, saj bi povečana vlažnost lahko spodbudila razrast bakterij in gliv ter morebitne okužbe. Za intenzivnejše vlaženje si po nanosu negovalne kreme preko noči obujte bombažne nogavice, ki bodo zadržale vlažnost.