Tako ugotovite, ali spijete dovolj vode

Koliko tekočine dnevno je dovolj za optimalno hidratacijo ženskega telesa?

Količina dnevno popite vode je dober pokazatelj našega splošnega zdravja. Voda nas regenerira, izboljša razpoloženje, preganja glavobole, pomaga pri prebavi, pomembno vlogo pa ima tudi pri hujšanju. Po spletu kroži na stotine teorij (in mitov) o tem, koliko kozarcev vode dnevno zadostuje za primerno hidratacijo telesa. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da na to, koliko vode bi moral vsak posameznik spiti dnevno, vpliva cela vrsta dejavnikov – od tega, kakšno hrano uživamo, do tega, kako telesno aktivni smo.

Strokovnjaki z ameriškega inštituta za medicino tako pravijo, da ženske potrebujejo okrog 2,6 litra tekočine dnevno za optimalno hidratacijo telesa. Sem prištevajo vse vrste tekočin (čaj, sokovi, smutiji, jogurt, …), vključno s tistimi, ki jih zaužijemo s hrano.

Pri tem pa nam ni potrebno ves dan preračunavati popite tekočine (čeprav nam lahko mobilne aplikacije, kot sta WaterMinder in MyWater tudi to delo olajšajo), saj nam že dnevno število obiskov stranišča pove, ali smo popili dovolj tekočine. Na malo potrebo naj bi tako šli na vsake dve do tri ure.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, barva urina nima prav veliko opraviti s tem, kako hidrirani smo. Obstaja namreč ogromno dejavnikov v sami hrani, vključno z B vitamini, ki vplivajo na barvo urina. Ko poskušate ugotoviti, ali ste dovolj hidratirani, bodite torej bolj pozorni na pogostost uriniranja, kot na samo barvo urina.

Foto: Shuttestock