Na sonce: Nikakor brez ustreznega zaščitnega faktorja

Poletje je tik pred vrati. Naužijte se sonca, a pravilno zaščitite svojo kožo ter kožo svojih najbližjih.

Poletje, morje, sonce, uživanje in relaksacija… ne brez zaščitnega faktorja! Kljub kislemu mesecu maju je poletje skorajda pred vrati in s tem tudi poletna skrb za kožo. Zaščita kože je pomembna ne glede na našo starost ali tip kože, saj so prav vsi tipi kože dovzetni za opekline v poletnem času. Varno sončenje ne obstaja. A kaj storiti, če se vseeno želimo gibati na prostem in uživati sončne žarke, kar se da varno? Pred soncem se lahko ustrezno zaščitimo. V široki paleti ponudbe sončnih krem v dm – drogerie marktu bo vsak član družine našel rešitev za tople, sončne dni. Poleg krem za sončenje, so na voljo tudi izdelki za po sončenju v primeru, ki posledice prekomernega izpostavljanja soncu v najkrajšem možnem času ob redni in pravilni uporabi tudi omilijo. Za vse, ki bi se želeli informirati o pravilnih postopkih zaščite pred soncem so na voljo informacije strokovnjakov, dermatologov. V sredini meseca junija se lahko odpravite v dm prodajalno Citypark v Ljubljani in se osebno pogovorite s strokovnjakinjo, Mirjam Rogl Butina, dr. med., iz največje zasebne dermatološke ustanove pri nas, Dermatologije Bartenjev – Rogl..

Varovalni ukrepi pred soncem

Najučinkovitejši ukrep zaščite kože pred soncem je izogibanje sončnim žarkom, predvsem v tistem času dneva, ko je sonce najmočnejše. A ker ljudje po hladnih mesecih sonce naravnost obožujemo in ga za dobro počutje tudi potrebujemo, obstajajo tudi drugi varovalni ukrepi pred škodljivimi UV žarki. Nosimo lahko dolga oblačila, svetlih barv iz naravnih materialov. V povprečju smo poleti sončnim žarkom izpostavljeni vsaj dve uri na dan. Na poti v službo, na kolesu, ko se odpravimo po vsakodnevnih opravkih… Soncu se je težko izogniti. Tudi če nosimo klobuke ali kape, da bi si zavarovali glavo pred vročino in škodljivimi sončnimi žarki, smo žarkom vseeno izpostavljeni. Nikar ne pozabimo na bistveno varovalo pred soncem – sončne kreme z različnimi zaščitnimi faktorji.

Kreme za sončenje in zaščitni faktor

Kreme za sončenje se delijo na kreme z nizko stopnjo zaščite (ZF 6 – 14), srednjo stopnjo zaščite (ZF 15 – 29), visoko stopnjo zaščite (ZF 30 – 59) in zelo visoko stopnjo zaščite (ZF več kot 60 ali 50+). Katero izberemo je odvisno od tega, kam se odpravljamo in koliko časa predvidevamo, da bomo soncu izpostavljeni. Prav tako je izbor kreme zelo odvisen od našega tipa kože in kako hitro zato koža reagira ob izpostavljenosti soncu. Cena kreme za sončenje ni vedno kazalec njene učinkovitosti, so ugotovili v lanskoletni raziskavi Zveze potrošnikov Slovenije.

Otroška koža

Otroška koža je zelo občutljiva, zato jo v času poletja zaščitimo s sončnimi kremami z visoko stopnjo zaščite. Ker so malčki izjemno živahni in se v vodi radi igrajo ure in ure, je dobro upoštevati tudi vodoodpornost pri izbiri otroške sončne kreme. Kremo za sončenje nanesemo na kožo otroka vsaj pol ure pred aktivnostjo na soncu, da se krema vpije v kožo in tako nudi najbolj učinkovito zaščito. V dm nosijo sundance kreme z visokim faktorjem za otroke oznako Kids, nekatere med njimi so tudi vodoodporne.

Kreme za po sončenju

Poškodb kože zaradi prekomernega izpostavljanja soncu je marsikdo že bil deležen, navkljub vsem preventivnim ukrepom. Tovrstni občutki na koži so sila neprijetni. Intenzivna rdečica, bolečina in kljuvanje je zgolj nekaj simptomov. Najbolj neprijeten je občutek ”zategovanja” kože. Kožo je treba v tem primeru dobro navlažiti, da ji povrnemo prožnost in da spodbudimo njeno regeneracijo. V prodajalnah so vam na voljo različne SOS kreme za po sončenju, ki neprijetnosti odpravijo v zelo kratkem času. Hladilni učinek kreme lahko povečamo tako, da kremo za po sončenju shranjujemo kar v hladilniku.

Za nasvet vprašajte strokovnjakinjo

V soboto, 15. junija boste v Cityparku v Ljubljani lahko za nasvet, kako poleti pravilno zaščititi kožo vprašali, Mirjam Rogl, dr. med., iz Dermatologije Bartenjev – Rogl. Med 11. in 12. uro vam bo brezplačno pregledala pigmentna znamenja in vam svetovala, kako kar najbolje zaščititi svojo kožo pred poletnim soncem.

Poletje je tik pred vrati. Naužijte se sonca, a pravilno zaščitite svojo kožo ter kožo svojih najbližjih ter se prepustite poletnim, s soncem obsijanim dogodivščinam.