Kako pregnati januarsko utrujenost?

Kako se uspešno spoprijeti z januarsko utrujenostjo in leto začeti z dodatnim odmerkom energije?

Ob zadnjem kosu potice in zadnjem kozarcu šampanjca v starem letu radi prisežemo, da se bomo naslednje leto pa zares vpisali v tečaj oblikovanja iz gline, vsak dan jedli polnovreden zajtrk in vsaj enkrat tedensko sopihali v najbližji hrib. Januar je nedvomno mesec trdnih zaobljub, predvsem pa nas rad preizkuša pri njihovem izpolnjevanju. Posledice decembrskega veseljačenja čutimo kot utrujenost v novem letu, ki smo mu obljubili zdravje in veselje.  Kako se torej uspešno spoprijeti z januarsko utrujenostjo in leto začeti z dodatnim odmerkom energije?

Spustite svetlobo v svoje življenje – dobesedno. Krajši dnevi v zimskih mesecih pomenijo manj vitamina D, to pa lahko povzroči utrujenost. Že takoj zjutraj odgrnite zavese in v domovanje spustite dnevno svetlobo. Če so januarski dnevi polni megle, je potrebno manko vitamina D nadomestiti s prehrano. Dober vir tega vitamina so jajca, meso in ribe, pa tudi nekatere vrste kosmičev, sojinih in mlečnih izdelkov.

Naspite se, vendar ne preveč – Čeprav krajši dnevi za marsikoga pomenijo več spanca, zimsko hibernacijo raje prepustite medvedom. Preobilje spanca bo utrujenost le še spodbudilo, zato raje ciljajte na zlato pravilo osmih ur. Pri tem vam bo bolj pomagala doslednost pri uri, ko se odpravite v posteljo.

Dve muhi na en mah: redna telesna vadba – Verjetno je telovadba zadnja stvar, na katero pomislite v dolgih zimskih večerih, a ker je gibanje že tako na seznamu vaših novoletnih zaobljub, vam je pravkar zmanjkalo vseh izgovorov. Že tako naj bi se vsakdo tedensko gibal vsaj 150 minut, s telovadbo pa tudi zmanjšamo utrujenost, izboljšamo spanec in pripomoremu k splošnemu dobremu počutju. Pred mrazom se lahko skrijete v prostore vadbenih centrov, tisti, ki vam nižje temperature ne povzročajo težav, pa zašvigajte po zasneženih strminah.

Solata ne le poleti – Veliko ljudi zelenjavo mirno uvršča v poletno hrano, pozimi pa raje uživajo težko hrano, ki “pogreje”. A za uravnoteženo prehrano je potrebno poseči tudi po sezonski zelenjavi in sadju, ki naj bodo spremljevalci vaših januarskih kuharskih podvigov. Izogibajte se sladkorju, ki vam energijo zagotovi le za kratek čas, in raje preklopite na kompleksne ogljikove hidrate, ki vam energijo dobavljajo še več ur po zaužitju.

Ne pozabite na sprostitev – Ali skušate zaradi krajšega dne vse opravke spraviti v čas, ko je sonce še na nebu? To je lahko vzrok za vašo utrujenost. Poskusite si organizirati urnik tako, da vaši dnevi niso zapolnjeni s tekanjem sem ter tja in si raje poiščite čas za sprostitev. Če je le mogoče, pri tem izklopite ekrane mobilnika, računalnika in televizije.