Ima parfum rok trajanja?

Ste se morda spraševali, kdaj poteče rok trajanja parfumu?

Sama sem začela opažati, da je ena izmed dišav Guerlain, ki sem jo »ukradla« moji mami že pred časom, začela spreminjati barvo. Prav to je bil razlog, da sem se podala na raziskovanje, kdaj parfumom poteče rok uporabe. Ugotovila sem, da nasprotno od mleka, sončne kreme ali vozniškega dovoljenja parfumi oziroma dišave nimajo kratkega in fiksno določenega datuma uporabe. Nekatere bodo že po pol leta spremenile svoj vonj, druge bodo čudovito dišale 10 ali celo več let.

Parfumi z močnejšimi osnovnimi notami bodo zdržali dlje.
Torej, močnejših nekoliko bolj orientalski in lesni vonji imajo daljši čas, v katerem je njihova dišavna mešanica nespremenjena. Vsi parfumi z lesnimi notami, ki vsebujejo na primer pačuli ali vetiver, bodo verjetno skozi leta dobili bolj izrazito osnovno noto. Citrusne, sveže zelene in cvetlične dišave pa bodo običajno izgubile vonj prej, saj so lažje. Takšne raje kupite v manjših stekleničkah, v kolikor niste prepričani, da boste po njih posegali dnevno.

Stran od direktne svetlobe.
Dejstvo, da je večino lepotnih produktov potrebno skrivati pred soncem, mi je bilo znano. Enako velja za parfume in prav zato jih sama hranim v globlji polici, ki direktne svetlobe ne vidi. Idealni pogoji za podaljšanje roka uporabe vseh kozmetičnih produktov so temnejši in hladnejši prostori.
Največji sovražnik dišave je zrak.

Zrak, oziroma kisik povzroči, da sestavine v parfumu oksidirajo.
Prav zato je vredno poskrbeti, da pokrovček parfuma vedno zaprete. Dobra izbira so tudi parfumi na roll-on, ki so sicer namenjeni potovanjem oziroma jih lahko nenehno nosite s seboj. Le-ti imajo daljši rok uporabe, saj pogosto vsebujejo vosek, ki poveže sestavine in parfumsko olje med seboj.

Če je alkohol vaš sovražnik v negovalni kozmetiki, pri parfumih velja nasprotno.
V kolikor imate v svoji zbirki večje število stekleničk, vam svetujemo, da raje izbirate takšne, ki imajo sestavinsko več alkohola. Držali bodo dlje – tako v steklenički, kot na vaši koži. Raje kot parfumsko oziroma esencialno olje izberite Eau De Parfum verzijo.

Glede kultnega parfuma Guerlain sem sama ugotovila naslednje: dejstvo, da je njegova barva postala precej temnejša, je nesporno. A je parfum kot tak oziroma njegova dišava, ostal enak. Gre za močnejši vonj z orientalsko osnovno noto in danes še vedno diši odlično. Parfum torej še vedno uporabljam ob posebnih priložnostih, kljub rahlo čudni barvi. Težav na koži ne povzroča, zato zaenkrat ostaja na moji polički.