5 živil, ki si jih lahko privoščite tudi ob dveh zjutraj

Obstajajo živila, ki vas bodo nasitila, a ne bodo zagrizla v vaše zdravje.

Obstajajo živila, ki vas bodo nasitila, a ne bodo zagrizla v vaše zdravje.

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste na enega tistih poznih večerov, ko ste želeli svoj dan podaljšati tudi preko polnoči, občutili volčjo lakoto in kolebali med ostanki kosila, sladoledom, žemljami ali čemerkoli drugim, kar se je v tistem trenutku pač našlo v kuhinji? Verjetno nedolgo nazaj. Da naslednjič ne bo dileme o tem, kaj prigrizniti tudi ob poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah, poskrbite, da bo ob podobnih trenutkih ena izmed naslednjih petih živil vedno na dosegu roke.


1. Manjmasten sir ali pusta skuta
V kombinaciji s polnozrnatimi krekerji je to recept za zdrav obrok v kateremkoli delu dneva. A kljub temu ne pretiravajte s krekerji.

2. Toplo mleko
Skodelica toplega mleka je že od nekdaj priporočilo za tiste, ki težje zaspijo. Poleg tega, da vsebuje aminokislino triptofan, ki jo povezujemo s spanjem, ima pitje toplega mleka predvsem psihološki učinek, kar pa (toplega) mleka ne izloči s seznama dobrih ”polnočnih” živil.

3. Koščičasto sadje
Sadje, ki vsebuje koščico (češnja, breskev, marelica, sliva, višnja, nektarina, ringlo), je polno magnezija, ki blagodejno vpliva na počutje in zagotavlja miren spanec. Poleg omenjenega sadja si privoščite tudi mandlje, makadamijo, orehe ali pest neslanih arašidov.

4. Ovsena kaša
Skodelica ovsene kaše z mlekom brez pretiranega števila ostalih dodatkov je najboljši izbor za pozno večerjo, ki vas bo kvalitetno nasitila vse do jutra, ko si boste lahko pripravili ovseno kašo obogateno z vsemi najljubšimi dodatki (suho sadje, oreščki, sveže sadje, med…)

5. Višnjev sok
Uživanje soka iz višenj zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja in sladkorne bolezni. Za zdravilni učinek naj bi zadoščal že kozarec višnjevega soka na dan.